House of Cards: haal diep adem, daar gaan we

Een jaar is lang wachten, maar morgen staat dan eindelijk het derde seizoen van House of Cards in z'n geheel op Netflix. Vanaf morgen op Volkskrant.nl: elke dag een recap door Julien Althuisius van één aflevering, zodat u mee kunt lezen. Nu alvast: wat gebeurde er ook alweer in de vorige twee seizoenen? (Bevat uiteraard spoilers!)

Kevin Spacey als Frank Underwood in House of CardsBeeld Netflix

House of Cards, waar waren we ook alweer?
Het grote nadeel van de contemporaine televisieserie is dat je tussen twee seizoenen op zijn minst negen maanden moet wachten. In het geval van House of Cards, waar alle afleveringen in één keer online komen, is dat zelfs een jaar. Meer dan genoeg tijd om alle ingewikkelde verhaallijnen, theorieën en personage-ontwikkelingen te vergeten, of te verwarren met de ingewikkelde verhaallijnen, theorieën en personage-ontwikkelingen uit je andere favoriete televisieseries. Daarom hier een opfrisser per personage. Waar zijn we en wie is waar mee bezig? Haal nog even diep adem en neem een flinke slok espresso. Hier gaan we.

Francis Underwood

Aan het eind van seizoen 2 namen we afscheid van Frank die triomfantelijk met zijn vuist op het hout van het presidentiële bureau uit the Oval Office sloeg. Francis J. Underwood heeft het geflikt en is nu president van de Verenigde Staten. Het is de ultieme wraak op zijn voorganger Walker (sympathiek, geen idee wat er achter zijn rug om gebeurde), die Frank helemaal aan het begin van het eerste seizoen passeerde als minister van Buitenlandse Zaken.

Meteen nadat Frank op Camp David was ingezworen als president, belde hij met zijn Chinese collega om een grote hoop zand te strooien over de moeizame relatie tussen China en Amerika, die onder andere ontstaan was door de witwaspraktijken van Raymond Tusk (kaal, snor, rijk). Onderdeel van die deal is de uitlevering van Xander Feng (Tusks witwaspartner, die immuniteit was beloofd in ruil voor de bekentenis waardoor Frank uiteindelijk president kon worden) aan China, waar hem als corrupte zakenman een niet bepaald vrolijke toekomst wacht. Frank toch.

Recaps op Volkskrant.nl

Sinds januari komt de Volkskrant online met nabesprekingen van series.

Zoals van Wie is de Mol? - je leest ze hier.

Of die van Breaking Bad-prequel Better Call Saul

En seizoen 4 van hitserie Girls.

In het voorjaar bespreekt mediaredacteur Haro Kraak het tweede seizoen van de HBO-serie True Detective.

Suggesties welke series recaps verdienen?
media@volkskrant.nl

Claire Underwood

Vorig seizoen stond in het teken van Claires abortus, die ze lang verborgen wist te houden, maar uiteindelijk werd onthuld in een live televisie-interview - bij de media ingefluisterd door Tusk. De imagoschade zou niet te overzien zijn geweest, ware het niet dat Claire (Claire is Frans voor 'haai') tijdens dat interview ook verklaarde dat de abortus volgde op een verkrachting van een belangrijke meneer uit het leger. Wat niet waar is (ja: hij had haar verkracht. Maar nee: het kind dat ze weg liet halen was niet van hem, maar van Frank).

Claire wordt vervolgens het boegbeeld van een campagne tegen seksueel geweld in het leger en weet zich gesteund door de vrouw van president Walker, Tricia (poor man's Jackie Kennedy). Ze komt met een wetsvoorstel dat slachtoffers van seksueel geweld in het leger beter moet beschermen.

Claire raakt in contact met een ander slachtoffer van de hoge legerpief, Megan Hennessey (muizig, neurotisch), belooft haar bij te staan in haar strijd en moedigt Megan aan haar beschuldigingen openbaar te maken.

De onzeker en gebroken Megan doet dat, ondanks haar paniekaanvallen. Maar als Claire vervolgens besluit het wetsvoorstel te laten voor wat het is, probeert Megan zelfmoord te plegen. In de laatste aflevering heeft Claire daarom - en omdat ze Tricia erin heeft geluisd door haar en president Walker aan te moedigen tot relatietherapie, wat later weer een rol zou gaan spelen in het aftreden van Walker, maar dat terzijde - een kleine inzinking. En oh ja: er was ook nog een trio tussen Frank, Claire en dronken bodyguard Meechum.

Beeld reuters

Doug Stamper, Gavin de Hacker, Lucas de Journalist en de rest

Stamper is dood, denken we. Hij ligt in elk geval ergens in een bos met een enorme hoofdwond, hem toegebracht door Rachel Posner (de callgirl die Frank Underwood uit beeld moet hebben omdat ze hem kan linken aan Peter Russo, die niet alleen vermoord werd door Frank, maar eerder gepakt werd terwijl hij dronken achter het stuur zat. Die overtreding werd door Frank vakkundig weggemoffeld, maar hij wil natuurlijk niet dat dat ooit bekend wordt) met een stuk steen. Rachel dacht dat Doug haar ging vermoorden, maar eigenlijk wilde Stamper haar alleen maar naar een andere locatie brengen omdat een hacker (Gavin) haar op het spoor is.

Gavin de Hacker (acteur Jimmi Simpson heeft blijkbaar zo'n typisch hackershoofd dat hij niet alleen in House of Cards een hacker speelt, maar ook in de actiefilm White House Down) werkt samen met journalist Lucas Goodwin, de collega en ex-vriend van Zoë Barnes, die haar eindstation vond aan het begin van seizoen twee. Lucas is er op gebrand er achter te komen wat of wie er achter de dood zit van Barnes en Russo en laat Gavin de Hacker de telefoongegevens van Frank achterhalen.

Maarrrr, wat Lucas niet weet is dat Gavin de Hacker stiekem als informant voor de FBI werkt. Uiteindelijk wordt Lucas gearresteerd voor cyberterrorisme en belandt hij in de gevangenis. Toch; ondertussen heeft Gavin de Hacker wel de gegevens van Doug Stamper gehackt en weet hij zijn doen en laten te traceren. Gavin snapt dat hij iets op het spoor is en weet Stamper uiteindelijk zover te krijgen om met hem af te spreken. Maar goed, dat gaat lastig worden, nu hij dus in het bos ligt.

Zo. Dat was het - in grote lijnen - wel zo'n beetje. Misschien nog een hiaat hier en daar, maar die worden vanzelf weer dichtgeschroeid tijdens een razende bingesessie van seizoen drie.

Er is in ieder geval genoeg om naar uit te kijken. Hoe vergaat het Frank als president? Hoe gaat Claire invulling geven aan haar rol als First Lady? Komt er nog wraak van Tusk? Wat gaat Gavin de Hacker doen met alle compromitterende informatie die hij heeft verzameld? Blijft Lucas in de gevangenis? En zien we misschien een comeback van journalist Janine, die weet dat er van alles niet in de haak is maar er tot nu toe niet in durft te duiken?

Frank Underwoods klim naar boven was meedogenloos. Zijn scherpe klauwen stevig in het Washingtonse marmer; zijn voeten steunend op de gehavende hoofden van vrienden en vijanden. Underwood heeft de top bereikt. En hij weet als geen ander: 'the higher up the mountain the more treacherous the path'.
Beeld Netflix
Beeld ap
Beeld Netflix
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden