Taalgebruik!Woord van de week

Houd ook die poenipic maar in uw broek

Dialect, jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Met Poeniepic heeft Fresku een mooie optie gemunt voor het vrouwelijke alternatief van een dickpic.

Djuna Kramer

Dickpics: ook als u er nog nooit een heeft ontvangen, zegt het woord u waarschijnlijk wel iets. Het zijn foto’s van mannelijke geslachtsdelen, doorgaans verstuurd zonder dat ook maar iemand erop zat te wachten. De verzenders ervan zijn talrijk en soms flink hardnekkig, weten veel vrouwen die actief zijn op sociale media.

In Volkskrant Magazine vertelde Stella Bergsma al eens over de ‘pikkolage’ die ze maakte van al haar ongewenste piemelpost. Ook werden de motieven van de penisdragers in kwestie onder de loep genomen (‘voor de bevestiging’, ‘om wat vaart te brengen in een saai chatgesprek’).

Waarom ze het – in godsnaam – ook doen, een ding lijkt duidelijk: mensen lastigvallen met foto’s van je genitaliën is een mannenhobby. Toch?

Nee, zei rapper Fresku vorige week in een interview met Vice. ‘Iedereen praat altijd over dickpics, maar je krijgt ook gewoon poeniepics.’ Fresku noemde de Instagram-inbox van artiesten ‘een soort duister hol’ en vertelde dat die van hem zich onder meer vulde met vrouwen die hem ongewenst foto’s van hun geslachtsdelen sturen. Poeniepics, dus. Fresku: ‘Het gaat echt van: ‘Hé man, goeie muziek’ en dan – bam – poeniepic.’

Gelijkheid gaat over de lusten én de lasten, dus is het alleen maar logisch dat er ook een woord komt voor de vrouwelijke variant van dickpics, dat inmiddels zelfs al in Van Dale staat. Met het Surinaams-Nederlandse ‘poenie’ (of ‘poenani’) munt Fresku meteen een goede optie. Het bekt even lekker als dickpics en het klinkt een stuk minder genant dan bijvoorbeeld foefenfoto’s of kuttenkiekjes.

Dat gezegd hebbende, geldt natuurlijk net als voor de mannen: dames, als niemand erom gevraagd heeft, hou ’m dan gewoon in uw broek.

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden