SerierecensieLocke and Key

Horrorserie Locke and Key mist een vaste hand ★★★☆☆

Mark Moorman
Beeld uit Locke and Key, de nieuwe Netflix-serie die gebaseerd is op de stripboeken van Joe Hill en Gabriel Rodriguez. Beeld
Beeld uit Locke and Key, de nieuwe Netflix-serie die gebaseerd is op de stripboeken van Joe Hill en Gabriel Rodriguez.

Netflix heeft grote plannen met de nieuwe horrorserie Locke and Key, die we in het Netflix-universum ergens tussen Stranger Things, The Haunting of Hill House en Chilling Adventures of Sabrina kunnen plaatsen. Die plannen zijn af te leiden uit de hoeveelheid geld die is uitgegeven voor een indrukwekkend decor en dito special effects. En Locke and Key is gebaseerd op een stripreeks van Joe Hill, die de avonturen van de kinderen in de familie Locke een magisch-mythologisch fundament geeft waar je nog wel even mee vooruit kunt - en dat is gezien de cliffhanger ongetwijfeld de bedoeling.

In de eerste aflevering arriveert een familie na een traumatische ervaring (vader is vermoord voor de ogen van de kinderen) in het oude familiehuis in Massachusetts. Het is lekker meta allemaal, want de kinderen (twee tieners en een jonger broertje) hebben het zelf meteen over het Bates Motel (ze hebben Psycho kennelijk gezien) en later wordt er in het eindeloze huis ook nog aan de Narnia-boeken gerefereerd.

Het verhaal over de traumaverwerking in de familie krijgt al in de eerste aflevering een magisch aspect, als het jongste lid van de familie een stem ontdekt die zich meldt vanaf de bodem van een oude waterput. En ook wordt duidelijk dat het huis, via een setje listig verborgen sleutels, toegang geeft tot magische ruimten die niet alleen toegankelijk zijn via deuren maar ook, raadselachtiger, via sleutelgaten in het lichaam van sommige leden van de familie. De plot, kort door de bocht: strijd om het bezit van de sleutels, met puberhormonen en bovennatuurlijke fenomenen als hindernissen. Heel gameachtig, inderdaad.

Er is een sleutel die toegang geeft tot het eigen hoofd of tot willekeurig welke gewenste plek, en in de mythologie van de serie zullen in de toekomst ook tijdreissleutels opduiken, die het aantal avonturen een onbegrensd karakter geven. Het ziet er allemaal heel fantasierijk uit, maar de serie mist een vaste hand die de toon bewaakt.

Eens te meer realiseer je je hoe knap de makers van Stranger Things een groep kleurrijke kinderen opvoeren met wie kijkers zich op alle mogelijke manieren kunnen vereenzelvigen. De kids uit Locke and Key kunnen voor je gevoel in elke willekeurige Amerikaanse jeugdserie opduiken.

Locke and Key

Horror/fantasy

★★★☆☆

Gebaseerd op de strips van Joe Hill en Gabriel Rodriguez

Met Connor Jessup, Emilia Jones, Darby Stanchfield

Te zien op Netflix

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden