Film

Horrorfilm A Quiet Place Part II is bedoeld voor een zo groot mogelijk doek, met het geluid op bulderstand ★★★☆☆

Wel blijkt het vervolg minder zorgvuldig uitgedacht dan het origineel, met minder aandacht voor de psychologische gevolgen van een leven in stilte.

 A quiet place 2 Beeld filmbeeld
A quiet place 2Beeld filmbeeld

Tijdens de spannendste momenten gezamenlijk met ingehouden adem kijken naar in doodse stilte voortkruipende personages: A Quiet Place Part II maakt momenteel als geen andere film duidelijk waarom het zo heerlijk kan zijn om weer naar de bioscoop te gaan.

Alleen al de proloog van dit vervolg op de horrorsensatie van 2018 maakt haarfijn duidelijk waarom deze film tijdens de pandemie ruim een jaar op de plank bleef liggen (de beoogde première van maart 2020 werd uitgesteld) en niet op een of ander streamingkanaal werd geparkeerd. Dit is een horrorfilm die is bedoeld om collectief te bekijken op een zo groot mogelijk doek, met de geluidsinstallatie op bulderstand. Het uitgangspunt is simpel: moordzuchtige, blinde buitenaardse monsters belanden op aarde en navigeren op hun supergehoor; alleen de stilste mensen overleven.

Waar de originele film begint op dag 89 na de invasie – aardbewoners gedecimeerd, groepje overblijvers probeert geruisloos te overleven – toont de proloog op spectaculaire wijze hoe het in een slaperig Amerikaans stadje op dag 1 verliep. Een honkbalwedstrijd in het park, stilte voor een belangrijke slag, een hond begint te blaffen. In de verte stort iets reusachtigs uit de lucht, vergezeld van een traag, diep gedonder. Langzaam slaat verontrusting om in paniek. Een vader (acteur en regisseur John Krasinski) en moeder (Emily Blunt) nemen elk een kind mee op hun vlucht naar huis.

De scène waarin de eerste monsters toeslaan en de ontluikende chaos wordt gefilmd vanuit het perspectief van de door Blunt bestuurde auto, is een absolute parel. Wellicht nog sterker zijn de momenten met vader Krasinski en zijn dove dochter (de dove, uitstekende actrice Millicent Simmonds), met zinsbegoochelende aandacht voor haar geluidloze waarneming van de invasie.

Het grote publiek verlangde hevig naar goed uitgevoerd griezelvermaak, zo bleek eerder deze maand uit Amerikaanse bioscoopcijfers: als eerste post-lockdownfilm bereikte A Quiet Place Part II de grens van 100 miljoen dollar aan verkochte kaartjes. Je begrijpt het tijdens die eerste minuten meteen.

Dan is het dag 474 en zijn we waar het eerste deel eindigde: moeder keert met twee kinderen en een baby een brandende boerderij de rug toe, vader is nergens te bekennen. En dan blijkt dit vervolg gaandeweg ook minder zorgvuldig uitgedacht en opgebouwd dan het origineel, met minder aandacht voor de psychologische gevolgen van een leven in stilte.

Tegelijk vallen de verfijnde methoden waarop spanning ontstaat uit geluid ook hier te prijzen. Pure horror-ASMR, zo’n scène waarin moeder met kroost blootsvoets richting een veiliger onderkomen wandelt en er plotseling een niet te omzeilen hoeveelheid krakerige herfstblaadjes op het zandpad ligt.

A Quiet Place Part II

Horror

★★★☆☆

Regie John Krasinski.

Met Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy, Djimon Hounsou.

97 min., in 104 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden