Horn opende het Gordijn maar mag niet naar feestje

Gyula Horn zal vandaag niet verschijnen in het Hongaarse parlement. Horn, ex-minister van Buitenlandse Zaken en tegenwoordig premier-in-ruste, is niet uitgenodigd voor het feestje dat daar wordt gegeven ter ere van de tiende verjaardag van het openen van het IJzeren Gordijn....

Van onze correspondent Michel Maas

Voor Horn is dat zuur, want hij was de man die op 11 september 1989 met een grote tang eigenhandig een gat knipte in het hek dat Hongarije van Oostenrijk scheidde. Door het gat stroomden duizenden Oost-Duitse Trabants naar het Westen. Het lek bleek niet meer te dichten.

Het IJzeren Gordijn was op slag verleden tijd. Horn kwam in de geschiedenisboeken als 'de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken die het IJzeren gordijn opende.' Zo staat het ook op zijn in 1991 verschenen memoires.

Maar vandaag is hij er niet bij. Meesmuilend protesteert de ex-premier in de Hongaarse krant Nepszabadsag. Een 'klaarblijkelijke, grove geschiedsvervalsing' noemt hij de plechtigheid in het parlement. Een poging van de huidige machthebbers in Hongarije 'zichzelf te presenteren als de enige verzetshelden.'

Noch Horn zelf - destijds toch de verantwoordelijke minister en de held van Europa - noch de toenmalige premier Miklos Nemeth, noch de toenmalige West-Duitse Bondskanselier Helmuth Kohl, noch diens toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher zal aanwezig zijn. In plaats van de helden van weleer zullen de huidige bondskanselier Gerhard Schröder, diens Oostenrijkse collega Victor Klima en de Hongaarse premier Viktor Orban - alledrie pas recent aan de macht gekomen - hun feestredes houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden