de boekenluisteraarniemand in de stad

Hoogste tijd voor een aflevering gewijd aan ‘Boeken die wel zijn voorgelezen’

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

Hugo Blom
null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

Het is de maand van de geschiedenis. Het is de maand van het stoppen met roken. Het is de wijnmaand. Het is de maand van het Oktoberfest. Er is tegenwoordig geen dag, week of maand meer te vinden waarop er niet iets bijzonders is, wordt georganiseerd, toegekend, al dan niet gethematiseerd. De verleiding was dan ook groot om lekker aan te haken bij de maand van de geschiedenis, of in het bijzonder de voor de Libris Geschiedenis Prijs genomineerde boeken, maar u als trouwe lezer van deze rubriek voelt ’m al aankomen, niet alles is reeds beschikbaar als luisterboek. Wat mij bracht tot de overpeinzing dat ik de belofte die boven deze rubriek staat regelmatig niet waar kan maken. Hoogste tijd voor een aflevering gewijd aan ‘Boeken die wel zijn voorgelezen’, en als daar dan af en toe toevallig iets historisch, iets met wijn, bier of sigaretten in voorkomt, dan is dat puur toeval. Of serendipiteit.

Vrijdagavond werden in Utrecht tijdens een gala de Gouden Kalveren uitgereikt. Omdat dit stukje krant toen al op de drukpers lag, of misschien al wel ernaast, geen idee wie wat gewonnen heeft. Niemand in de stad, van regisseur Michiel van Erp, naar de roman van Philip Huff en met in de hoofdrollen Minne Koole, Jonas Smulders en Sofie Porro had 9 nominaties, dus daar zal er toch wel een van verzilverd zijn. Een coming of age roman over een aantal vrienden die in hetzelfde corpshuis in Amsterdam wonen. Ik zag de film, waarin overtuigend wordt gespeeld, met de juiste ballerige dictie, en dan is de vraag wat daar in een luisterboek mee gebeurt en door wie. Het is voorgelezen door Carolien Borgers. Gek genoeg geloof ik niet dat het iets toe zou voegen wanneer de dialogen uit het boek ook zouden klinken als uitgesproken door een corpsbal, dan zou het kolderiek worden. Borgers heeft een beschaafde, heldere stem, accentloos tenzij je ABN als accent ziet en ze leest met een prettig tempo, bijna 8 uur lang.

De prijsuitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs is nog ver van ons verwijderd, en het kan zomaar zijn dat in de tussentijd nog dapper wordt opgenomen in de voorleesstudio’s. De audioversie van De Bourgondiërs van Bart van Loo voorgelezen door Cees van Ede zal bijvoorbeeld op 25 oktober verschijnen, maar in ieder geval één van de vijf genomineerden is er wel: De rechtvaardigen – Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde van Jan Brokken, voorgelezen door Jan Donkers. Het boek duurt 14 uur, maar vergeet niet het is oktober, wijnmaand. Schenk een glas in en zak in je diepste stoel, met de stem van Donkers in je oren red je het makkelijk tot november.

Toeval of niet, tijdens het zoeken stuiten op twee romans van Doeschka Meijsing die onder het kopje ‘Nieuw romans’ bij Storytel staan, laat zien dat er ook sprake is van een inhaalslag. Robinson van de in 2012 overleden schrijver dateert nota bene uit 1976 en De tweede man ook al uit 2000. Het eerste wordt voorgelezen door Anne van Veen, het tweede door Jeroen Tjepkema. Vinden wat je niet zocht, dat is nog eens een Oktoberfest.

null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden