Making a murderer

Hoogste Amerikaanse rechter weigert zaak Making a Murderer Brendan Dassey

Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigert nog eens te kijken naar de zaak van Brendan Dassey, een van de hoofdrolspelers uit de populaire Netflix-docuserie Making a Murderer. Waarom het hoogste hof in de VS zich niet over de zaak van de 28-jarige zwakbegaafde Dassey, die een levenslange straf uitzit, is niet bekendgemaakt.

Brendan Dassey in 2006.Beeld AP

De weigering van het Hooggerechtshof betekent dat Dassey zijn straf moet uitzitten en op z’n vroegst vrijkomt in 2048. In 2005 werd hij, samen met zijn oom Steven Avery, tot levenslang veroordeeld voor de verkrachting en moord op fotograaf Teresa Halbach. Zij verdween nadat ze op de autosloperij van de familie Avery was geweest om foto’s te maken van enkele auto’s. 

De toen nog minderjarige Dassey, legde destijds een bekentenis af. Hij zou Halbach samen met zijn oom hebben verkracht en gedood. Hij deed dat echter zonder een advocaat of andere volwassen begeleider. Uit opnames van het verhoor die waren te zien en te horen in Making A Murderer bleek dat Dassey nauwelijks iets begreep van het verhoor en dat er tal van procedurefouten werden gemaakt.

Vraagtekens

Volgens zijn advocaten is de bekentenis afgedwongen en later trok Dassey zijn verklaring dan ook in. Toch werden hij en  zijn oom Avery veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In Making a Murderer werden hier grote vraagtekens bij geplaatst. Kijkers van de Netflix-serie en deskundigen waren overtuigd van hun onschuld, met name van Dassey.

Gesterkt door Making a Murderer en de wereldwijde kritiek die erop volgde, spanden de advocaten van Dassey twee jaar geleden een nieuwe zaak aan. Een rechter in Wisconsin herriep zelfs het vonnis, omdat naar zijn oordeel de bekentenis van Dassey niet betrouwbaar zou zijn geweest. Hij kwam echter niet vrij omdat de staat Wisconsin in beroep ging. In het hoger beroep oordeelden vier van de zeven rechters dat Dassey wel degelijk een vrijwillige en geldige bekentenis had afgelegd.

Niet zomaar een verdachte, niet zomaar een moordzaak

Making a Murderer schetst een schokkend beeld van de rechtsgang in een moordproces in een uithoek van de VS.

Hoe overtuig je de jury van fouten bij de politie? 

In Making a Murderer toonden ze aan hoe een stumper ten onrechte vastzat. Nu leggen Buting en Strang uit hoe je voor recht strijdt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden