Hoogmis in ban van 'Hörbücher'

Dertig mille voor een boek dat nog moet verschijnen, want in de VS is 2,5 miljoen geboden: Nederlandse uitgevers bieden op de Messe in Frankfurt wéér meer op buitenlandse titels....

De Frankfurter Buchmesse is er ook dit jaar in geslaagd records tebreken. De 57ste hoogmis voor uitgevers, agenten en boekverkopers telt 7223stands uit honderden landen. Er worden 380 duizend titels aan de mangebracht, waaronder meer dan honderdduizend nieuw verschenen boeken.Bovendien is de sfeer beduidend opgetogener dan voorheen. Na een reekssombere jaren trekken de boekverkopen in Duitsland voor het eerst weerlicht aan.

Korea - lees: Zuid-Korea, want de Noordkoreanen doen niet mee - is ditjaar de eregast van de Buchmesse, vertegenwoordigd met een halve hal waarinveel koffietafelboeken en kalligrafie, maar ook een forse hoeveelheidliteraire titels. Tijdens de openingsplechtigheid van dinsdagmiddag zei deKoreaanse premier Lee Hae Chan dat 'als er geen boeken waren geweest, Godstom gebleven zou zijn'. Korea is een eldorado voor uitgevers enboekverkopers, met zestig miljoen inwoners en ruim 22 duizenduitgevershuizen die jaarlijks meer dan 35 duizend titels produceren.

Deze Buchmesse laat zien dat de wereld snel kleiner wordt, aldus HenkPröpper, directeur van het Nederlands Literair Productie- enVertalingenfonds (NLPVF). Naast Korea is er voor het eerst ook een serieuzevertegenwoordiging uit China. Pröppers fonds verkocht onlangs in Pekingde vertaalrechten van vijftig Nederlandse literaire titels aan Chineseuitgeverijen. Het Nederlandse boek zal vermoedelijk ook profiteren van degroei van de Duitse boekenmarkt: dit jaar tot september ruim 2 procent.

Wat vooral opvalt, is de enorme toename van het aantal luisterboeken -Hörbücher in het Duits. In de grote hal waar de Duitse literaireuitgevers hun nieuwe initiatieven laten zien, is ruw geschat eenderde vande ruimte gereserveerd voor cd's met ingesproken literatuur. Uitgevers alsHörbuch Hamburg of Der Hörverlag hebben de groten uit de wereldliteratuurvrijwel compleet op cd uitgegeven, van Heinrich Heine tot Orhan Pamuk.

Nederlandse uitgevers reageren terughoudend op de luistermode. Vooralautomobilisten nemen luisterboeken tot zich, en die zitten in Nederlanddoorgaans te kort achter het stuur. Maurits Rubinstein probeert hier aljaren voet aan de grond te krijgen met voorgelezen boeken, eerst opcassettebandje, tegenwoordig op cd. Volgens Henk Kraima, directeur van deleesbevorderaar CPNB, is het luisterboek op cd alweer achterhaald omdat dehuidige mode vraagt om boeken voor MP3-spelers.

De Nederlandse uitgevers proberen zichzelf vooral in de hand te houdenen niet steeds meer te bieden op de rechten van buitenlandse boeken. Zijzijn met steeds meer - dit jaar zijn ook Nieuw Amsterdam en de ForeignMedia Group op de Messe vertegenwoordigd. Omdat de spoeling dunner wordt,gaan de biedingen omhoog, aldus directeur Robbert Ammerlaan van De BezigeBij.

Uitgevers komen al ruim voor het begin van de Messe naar Frankfurt omniet te laat te zijn met hun bod. Vorig jaar werd 80 duizend euro betaaldvoor de autobiografie van Woody Allen die nog geschreven moest worden. Ditjaar is er al een bod van dertig mille gedaan op een debuut, het boekLondonstani van de Brits-Pakistaanse auteur Gautam Malkani. Het boek is ookin Groot-Brittannië en de VS nog niet uit, maar daar is voor de rechten2,5 miljoen neergeteld, zegt Ammerlaan.

Dat maakt de Nederlandse uitgevers nerveus en geeft de verkopende partijhet gevoel dat er veel geld te verdienen valt. Vroeger zou 30 duizend euroeen krankzinnig bod zijn geweest, zegt Annette Portegies van uitgeverijQuerido. Nu is het zo dat de agent die dertig mille niet heeftgeaccepteerd, en denkt dat er nog meer uit te halen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.