BoekenLibris Geschiedenis Prijs

Hoogleraren die het levensverhaal van grote mannen optekenden, vallen in de smaak bij de Libris Geschiedenis Prijs

Tien historische boeken dingen mee naar de Libris Geschiedenis Prijs.

Remieg Aarts, Thorbecke wil het. Beeld RV
Remieg Aarts, Thorbecke wil het.Beeld RV

De twaalfde jaargang van de Libris Geschiedenis Prijs mag een goed jaar voor de professionele historici heten. Drie van de tien boeken uit de longlist zijn geschreven door een hoogleraar. In alledrie de gevallen gaat het om een biografie, achtereenvolgens over de staatsman Johan Thorbecke (1798-1872) door Remieg Aerts, de schrijver Jacob van Lennep (1802-1868) door Marita Mathijsen en de ridder Jan van Brederode (ca. 1372-ca. 1415) door Frits van Oostrom.

Mooie opsteker voor het leesbare, originele en toch degelijke geschiedenisboek, zoals de officiële criteria voor prijswinnaars in het kort luiden. De toptien is verder gevarieerd qua onderwerp en periode. De Gouden Eeuw is vertegenwoordigd, de Tweede Wereldoorlog, de koloniale tijd, de geschiedenis van Palestina en die van de hbs. Bij de selectie van de boeken voor de longlist is de plaats van de vorig jaar overleden Frans Smits ingenomen door Hans Renders, hoogleraar geschiedenis en theorie van de biografie. Juryvoorzitter is dit jaar Jeroen Dijsselbloem, ex-minister van Financiën en van de eurogroep.

De jury van 2018 wordt verder gevormd door Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum; Olivier Hekster, hoogleraar Oude Geschiedenis, Radboud Universiteit; James Kennedy, hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis, Universiteit Utrecht; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Klaartje Schweizer, sectormanager Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van de Volkskrant en Historisch Nieuwsblad. Later sloten zich naamgever Libris aan, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam en de VPRO. De prijs bekroont boeken die een algemeen publiek aanspreken. Er is een geldbedrag van 20 duizend euro aan verbonden. De prijswinnaar wordt 28 oktober, aan het eind van de Maand van de Geschiedenis, bekendgemaakt.

Frits van Oostrom, Nobel streven. Beeld RV
Frits van Oostrom, Nobel streven.Beeld RV
Marita Mathijsen, Een bezielde schavuit. Beeld RV
Marita Mathijsen, Een bezielde schavuit.Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden