Hoog klassikaal gehalte in nieuwe RTL-programma's

OVERVEEN (ANP) - Klasjes met mensen die wat leren of terugkijken op hoe ze ooit samen hebben geleerd. Deze ingrediënten spelen een belangrijke rol in de nieuwe programmering van de RTL-zenders (RTL4, 5 en 7). Dat bleek dinsdag tijdens een presentatie van nieuwe programma's van de zendergroep.

Het meest in het oog springende voorbeeld van deze RTL-koers is het ijsdansprogramma Dancing on Ice (vanaf 26 augustus). Daarin krijgt een klasje van vijf bekende Nederlanders en vijf bekende Vlamingen les in ijsdansen. Het is een schaatsvariant van het stijldansprogramma Dancing with the Stars, dat in het voorjaar van 2007 waarschijnlijk een derde reeks krijgt.

Net als SBS6 komt RTL4 dit najaar met een ijsdansprogramma. Omdat beide een dergelijk programma in stelling brengen, is de verhouding tussen deze mediaconcerns tot onder het vriespunt gedaald. In de mediawereld zijn soortgelijke woordspelingen niet van de lucht. Termen als een 'koude oorlog' en de hoop dat een zender een 'scheve schaats' rijdt, komen regelmatig voorbij. Ook zeggen beide tv-stations dat ze bij de keuze voor ijsdansen niet 'over een nacht ijs' zijn gegaan.

Strijd met SBS

RTL4-programmadirecteur Wim ter Laak heeft wel vertrouwen in de strijd met SBS6. Omdat de SBS-variant (18 augustus) een week eerder begint dan de RTL-show, sloeg RTL keihard terug door tegenover de eerste SBS-show een dubbele aflevering van de populaire politieserie Baantjer te programmeren. ,,We kunnen niet achterover leunen en willen onze eigen programma's zo sterk mogelijk in de markt zetten'', legt Ter Laak deze actie uit. ,,We gaan uit van onze eigen kracht. Wij van RTL hebben meer ervaring met grote entertainmentprogramma's als deze.''

Een ander bekend voorbeeld van een klassikaal programma is de wederopstanding van Klasgenoten. Vanaf 7 september staat Robert ten Brink voor de klas. Bekende Nederlanders gaan nog een keer terug naar de schoolbanken en ontmoeten klasgenoten van weleer.

RTL5

In de RTL5-realityserie Dat zal ze leren (vanaf 4 september) gaat een groep moderne pubers een maand lang naar een internaat waarin ze les krijgen in het schoolsysteem uit de jaren '50. De klas van 23 leerlingen moet proberen een generatiekloof te overbruggen. Mobieltjes zijn taboe en ze moeten zich kleden zoals in die tijd. De programmamakers willen weten wat de pubers leren van deze confronterende ervaring.

In het RTL5-programma Van etter tot engel sturen de makers een groepje probleemkinderen naar een opvoedingskamp in Kenia. De beelden van die bijzondere opvoedklas zijn komend najaar te zien. Vanaf 4 september komt RTL5 met een Nederlandse variant van de hitserie America's Next Top Model. Daarin wordt acht weken gezocht naar een nieuw Nederlands topmodel. Iemand die die status al heeft bereikt, Yfke Sturm, presenteert die show.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden