NieuwsLeeuwarden

Hoog bezoek voor Leeuwarden: drie Franse reuzen, een mega-operatie

In het kader van Leeuwarden Fryslân 2018 lopen de giganten drie dagen door de stad.

Het Kleine Reuze Meisje is 5,5 meter hoog, weegt 800 kilo, heeft een lichaam van staal, populierenhout en limoenhout en bezit een step en een hangmat. Ze houdt van lolly’s en turnen, wandelt 2,5 km per uur en heeft daar 20 mensen voor nodig.Beeld Pascal Victor

Noem ze vooral geen poppen of marionetten. De reuzen die dit weekend door de straten van Leeuwarden wandelen, mogen dan wel aan kranen hangen en hun ledematen aan kabels, ze kunnen ook snurken, slapen, eten en knipogen. En ze laten winden. Zo groot als ze zijn, zo levensecht vertonen ze menselijke trekjes. Dat is precies de bedoeling van bedenker Jean-Luc Courcoult (63), oprichter en creatief brein van het Franse gezelschap Royal de Luxe. Het is de grootste straattheatergroep ter wereld, die al bijna veertig jaar imposante spektakels creëert in de open lucht: van kleurrijke parades tot slapstickproducties vol kolder backstage. Uit principe heft de groep nooit entree. Alle spektakels worden voorbereid in twee enorme hangars in Nantes, volgestopt met brokstukken van eerdere voorstellingen. De groep koopt bij voorkeur failliete vliegtuigfabrieken op, of geruïneerde garages.

Sinds begin jaren negentig heeft de groep een grote troef in handen: mechanisch aangestuurde reuzen, met ogen van straatlantaarns, wenkbrauwen van bezemhaar en een huizenhoog lichaam gehakt uit limoenhout en de stam van populieren.

Wat 25 jaar geleden in Antwerpen begon met één ‘Reus die uit de lucht viel’, groeide uit tot een bonte familie. Onder wie Oma Reus (7,5 meter, schoenmaat 276) met knot, bloemetjesjurk en schommelstoel, het Kleine Reuze Meisje (5,5 meter hoog, 800 kilo) met lolly, regenjas, hangmat en step, en De Duiker (11 meter hoog, 3000 kilo) die uit het Kattendijkdok in Antwerpen werd gevist en daar op zoek ging naar zijn Hand. De reuzen van Royal de Luxe brachten miljoenen mensen op de been in steden als Antwerpen, Barcelona, Berlijn, Genève, Liverpool, Perth en Montreal. Ze trokken naar Afrika, Chili en Mexico.

Dit weekend zijn ze voor het eerst in Nederland. Leeuwarden heeft dankzij de uitverkiezing tot Culturele Hoofdstad 2018 de Nederlandse première. Amsterdam, Maastricht, Terschelling (Oerol), overal droomden festivalleiders ervan om een paar giganten van Royal de Luxe naar hun stad te halen. Tot nu toe ging de complexe operatie steevast alle festivalbudgetten te boven. Bovendien zou Terschelling bezwijken onder het gewicht van de Sultan met zijn Olifant (een vurige wens van Oerol-oprichter Joop Mulder). Maar nu is het Leeuwarden gelukt: De Duiker, het Kleine Reuze Meisje en haar hond Xolo komen naar Ljouwert. Kosten: 3,5 miljoen euro. De stad vormt met zijn nauwe straatjes een uitdaging voor Royal de Luxe. Iedere reus wordt door twintig tot dertig mensen tot leven gewekt. Kraanmachinisten die doorgaans bouwplaten, containers of transportbuizen verplaatsen, manoeuvreren nu reuzen tussen de menigten door. Er wordt 60 kilometer afzetlint gespannen (ongeveer van Leeuwarden naar de Afsluitdijk en terug). Om over de veiligheidsvoorschriften wegens terrorismedreiging nog maar te zwijgen.

Achttien opleggers brachten een maand geleden alle materieel van Nantes naar Friesland. Op een geheime locatie is een dorp ingericht voor de Franse crew van 120 mensen, het Nederlandse team van 130 mensen en 250 vrijwilligers. Iedereen moet bij het betreden van deze voorbereidingsplek zijn telefoon inleveren – er mag geen foto of filmpje uitlekken, om ‘de magie van de verbeelding te bewaren’, aldus Courcoult. Daar wordt aan nieuwe kostuums genaaid voor de begeleiders, krijgen kraanmachinisten en technici instructies en vindt een generale repetitie plaats.

Volgens Courcoult, die zichzelf steevast tooit met opvallende rode bril en zich een product van de activistische jaren zestig noemt, zit er een verhaal in de driedaagse tocht van de reuzen door Leeuwarden. Een mix van Gullivers reizen, wat archeologische mythen en de historie van Friesland. De Duiker heeft het Noorden eeuwen geleden geholpen in de strijd tegen het water. Hij smeet bergen modder tegen de dijken. Nu is hij terug, op zoek naar zijn dochter (het Kleine Reuze Meisje). Samen met haar en haar hond Xolo wil hij, begeleid door funky muziek van de post-rockband Les Balayeurs du Désert (ook uit Nantes), de grootste schaats uit de geschiedenis opvissen uit een van de grachten van Leeuwarden. Die behoort toe aan de familie der Reuzen. Zo verwijst Royal de Luxe lichtjes naar de Elfstedentocht. Maar meer dan om het verhaal gaat het bij de komst van Reuzen om de magie en de verwondering bij het piepkleine publiek.  Letterlijk en figuurlijk moet de driedaagse tocht één van de hoogtepunten worden van Leeuwarden Fryslân 2018.

Leeuwarden Fryslân 2018: De Reuzen in Leeuwarden, door Royal de Luxe, 17, 18 en 19/8, dagelijks andere routes.

Drie Reuzen trekken door Leeuwarden

Het Kleine Reuze Meisje (gemaakt in 2005)
Is 5,5 meter hoog, weegt 5,5 kilo, draagt een groene of roze jurk of een gele regenjas en regenkap, heeft een lichaam van staal, populierenhout en limoenhout, bezit een step en een hangmat, houdt van lolly’s en turnen, wandelt 2,5 km per uur en heeft daar 20 mensen (lilliputters) voor nodig.

De (Diepzee) Duiker (gemaakt in 2009)
Is 11 meter hoog, weeg 3000 kilo, heeft een lichaam van populierenhout en limoenhout, wandelt 2 km per uur, met hulp van 30 mensen (lilliputters), op leren schoenen van 3 meter lengte, met koperen gespen, heeft ogen van straatlantaarns, een kapsel van paardenhaar en wenkbrauwen van bezemstekels, draagt een duikerspak met helm en kan diepzee duiken

De Duiker uit de Reuzenfamilie van Royal de Luxe.Beeld Pascal Victor

De Hond Xolo (gemaakt in 2010)
Is 3 meter hoog, weegt 350 kilo, wandelt 4,5 km per uur en rent 6 km per uur, geholpen door 20 mensen (lilliputters), beweegt soepel en hijgt met tong en tanden van vulkanisch glas.

Xolo, de hond.Beeld Pascal Victor
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden