Hoofdstuk van verloren gewaande roman Harper Lee online

Na 55 jaar kunnen de fans het eindelijk lezen: het tweede boek van Harper Lee, auteur van de bestseller 'To kill a Mockingbird'. Vandaag verscheen het eerste hoofdstuk online bij The Guardian, The New York Times en The Wall Street Journal. Volgende week dinsdag wordt het boek 'Go set a Watchman' wereldwijd gepubliceerd.

De cover van het boek To Kill a Mockingbird Beeld screenshot
De cover van het boek To Kill a MockingbirdBeeld screenshot

The Guardian presenteert het hoofdstuk ook interactief, met een rijdende trein waarin één persoon zit, en achtergrondgeluiden. De eerste zin luidt: 'Since Atlanta, she had looked out the dining-car window with a delight almost physical.' Het is op de site ook mogelijk om naar het eerste hoofdstuk te luisteren. De tekst wordt voorgelezen door Reese Witherspoon, de Amerikaanse actrice met het zuidelijke accent.

'To Kill a Mockingbird' gaat over de advocaat Atticus Finch die in het Alabama van de jaren dertig een zwarte man verdedigt die ten onrechte ter dood wordt veroordeeld voor de verkrachting van een blanke vrouw. Het verhaal wordt verteld door de ogen van het 9-jarige meisje 'Scout'.

Het tweede boek speelt twintig jaar later. Scout is een jonge vrouw die 20 jaar na de geruchtmakende zaak vanuit New York de trein neemt om haar vader in Alabama te bezoeken.

Screenshot van de interactieve presentatie van het hoofdstuk op de website van The Guardian. Beeld screenshot
Screenshot van de interactieve presentatie van het hoofdstuk op de website van The Guardian.Beeld screenshot

'Belangrijkste boek'

Van 'Mockingbird' (in het Nederlands vertaald als 'Spaar de Spotvogel') zijn wereldwijd 40 miljoen exemplaren verkocht. De opvolger wordt nu al het belangrijkste boek van 2015 genoemd en is de meest vooruitbestelde titel uit de geschiedenis van de Amerikaanse uitgever Harper Collins - en het meest vooruitbestelde boek op Amazon in 2015.

De schrijfster zelf is nu 89 jaar oud. Ze heeft in 2007 een beroerte gehad en woont in een verzorgingstehuis in een stadje van 6.500 inwoners in Alabama. Ze zit in een rolstoel en kan slecht zien en horen.

Ondanks het succes van haar eerste boek, is Lee voor de buitenwereld altijd een raadsel gebleven, schreef Volkskrant-correspondent Arie Elshout eerder dit jaar. De schrijfster gaf vrijwel nooit interviews en vertoonde zich praktisch nooit in het openbaar. Het publiek wilde meer boeken, maar ze heeft zelf altijd gezegd het bij één boek te zullen laten.

Watchman was het eerste boek dat Lee schreef, maar op advies van haar redacteur herschreef ze het, en richtte ze zich op de jeugd van Scout. Dat werd Mockingbird. Watchman verdween in een la en Lee dacht dat het weg was.

Toen het manuscript werd teruggevonden, werd het een van de belangrijkste vondsten in de hedendaagse Amerikaanse literatuur genoemd. Tegelijkertijd werd er gespeculeerd dat dit niet kon kloppen: de oude en breekbare Lee zou onder druk zijn gezet om het boek alsnog te publiceren. Lee heeft dat zelf altijd tegengesproken.

De cover van het boek Go set a Watchman dat volgende week dinsdag uit komt. Beeld screenshot
De cover van het boek Go set a Watchman dat volgende week dinsdag uit komt.Beeld screenshot
De auteur Harper Lee in 2007. Beeld ap
De auteur Harper Lee in 2007.Beeld ap
Bezoekers worden verwelkomd in Monroeville, het dorp dat model stond voor het fictieve stadje Macomb waarin het verhaal van Lee zich afspeelt. Beeld ap
Bezoekers worden verwelkomd in Monroeville, het dorp dat model stond voor het fictieve stadje Macomb waarin het verhaal van Lee zich afspeelt.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden