Hoofdredacteuren sturen brandbrief over persbeleid koningshuis

Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft een brandbrief aan de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gestuurd over het persbeleid van het koningshuis. Aanleiding is het persbeleid tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Koninklijk Paleis afgelopen dinsdag. De RVD maakte zelf een videoreportage en zette het filmpje op YouTube. Journalisten waren niet welkom op de receptie.

'Wij hebben met veel zorg kennis genomen van het persbeleid. Deze vorm vinden wij niet passen in een open democratische samenleving, waar als vanzelfsprekend de pers alle ruimte krijgt zijn functie uit te oefenen en dus zijn eigen selectie en journalistieke keuzes kan maken', aldus de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren Pieter Sijpersma en secretaris Marcel Gelauff in de vandaag verstuurde brief.

'In onze constitutionele monarchie is transparantie en vrijheid voor de pers van onschatbare waarde. Hierin past geen persbeleid waarin de staat zelf selecteert en beelden distribueert.'

Antillen
Ook wijst het Genootschap op het schrappen van het persgesprek tijdens het koninklijk bezoek aan de Antillen. Toen mochten slechts enkele door de RVD geselecteerde journalisten enkele vragen stellen. Is er sprake van een incidentele gebeurtenis of is het een uiting van een veranderd persbeleid, vraagt het Genootschap zich af.

Ook verschillende journalisten hadden felle kritiek op de actie van de RVD. Koninklijk Huis-verslaggever Antoin Peeters sprak over Russische toestanden. 'De Rijksoverheid bepaalt dus wat wij burgers te horen en te zien krijgen van een evenement dat ook nog eens door u wordt betaald. Journalisten mochten niet naar binnen om objectief verslag te doen voor uw favoriete krant, radiozender of tv-programma. En daarmee weten we niet wat er écht is gebeurd. Ik weet het: het gaat 'maar' om een nieuwjaarsreceptie, maar als je er goed over nadenkt is dit gewoon koninklijke censuur.'

Noord-Koreaans
Zijn collega, politiek journalist Jos Heymans, spreekt op Twitter van een 'Noord-Koreaanse nieuwsvoorziening'. Royalty-journalist Hans Jacobs: 'De RVD ziet het filmpje van de Nieuwjaarsontvangst nadrukkelijk als stap vooruit: meer openheid waar die eerder niet was. We verschillen van mening.' Hij vraagt zich op Twitter af wat de volgende stap wordt: 'Het wekelijkse gesprek met de minister-president, gehouden door een medewerker van de RVD?'

RTL besloot de beelden te boycotten: 'We mogen het filmpje wel gebruiken voor onze site en uitzendingen. RTL als een soort verlengstuk van de RVD, dacht het niet', schrijft Peeters in zijn blog.

De RVD zegt dat er juist sprake is van 'meer openheid'. De media mochten voorheen ook alleen de aankomst van de gasten filmen. Wat er binnen gebeurt, is geheim. 'Aanwezigheid van de pers tast het karakter van de nieuwjaarsreceptie aan', aldus de RVD.

Kritiek zeer serieus
Volgens de voorzitter van de Vereniging Verslaggeving Koninklijk Huis (VVKH) wil de RVD overwegen volgend jaar een cameraman van een van de omroepen toe te laten. 'De RVD zegt dat ze mijn kritiek betreft het doen van interviews in het paleis zeer serieus zullen nemen. Ik heb laten weten dat de RVD geen interviews moet maken op locaties die op dat moment niet toegankelijk zijn voor de vrije pers. Mijn stelling is dat als de RVD zelf interviews wil opnemen en reportages wil maken dat dat prima is, zolang dat onder de gelijke omstandigheden en mogelijkheden gebeurt die wij als media hebben', schrijft Snel in een brief aan de VVKH-leden.

Peeters: 'Jaren geleden probeerde de RVD ook al eens journalisten te weren bij evenementen om vervolgens zelf de camera te pakken. Na bakken kritiek werd dat teruggedraaid. Hier doet de overheid voorzichtig een tweede poging.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden