Hoofdredacteur Staatscourant stapt op wegens conflict

De hoofdredacteur van de Staatscourant, S. van der Vaart, is begin deze maand opgestapt omdat hij vond dat hij werd gefrustreerd bij de restyling van de krant....

Twee jaar geleden werd Van der Vaart aangesteld om de Staatscourant klaar te stomen voor de privatisering van haar uitgeverij, Sdu. Van der Vaart, die bij het Financieele Dagblad vandaan kwam, wilde de krant aantrekkelijker maken voor de vrije markt. Destijds was nog niet bekend dat de Sdu het plan om volledig te privatiseren uiteindelijk zou terugdraaien.

De directie van de Sdu wil dat de overheid de komende drie jaar niet meer dan 35 procent van haar aandelen van de hand doet. Het kabinet zal uiteindelijk bepalen welk percentage wordt verkocht. De inkomsten van de Sdu zijn voor een groot deel afkomstig van de Staatscourant. Dat geld wordt niet verdiend met journalistiek werk, maar met officiële publicaties.

De Sdu heeft hiervoor een lucratief contract met de staat. L. Jongsma, voorzitter van de raad van bestuur van de Sdu, hoopt dat het contract blijft doorlopen na de verkoop van de Sdu-aandelen.

Van der Vaart sluit niet uit dat de vernieuwing van de Staatscourant nu zal worden stopgezet. Hij ontkent dan ook niet dat de aandelenkwestie heeft meegespeeld bij zijn vertrek. Sdu-topman Jongsma ziet echter geen verband tussen de beperkte privatiseringsplannen en het vertrek van de hoofdredacteur.

Een aantal doelstellingen die de hoofdredacteur had bij zijn aantreden in 1998, is echter niet verwezenlijkt. 'Van der Vaart wilde de redactie van twaalf mensen uitbreiden naar twintig, maar dat is er nooit van gekomen. Sterker nog, in één jaar tijd was het verloop van redacteuren bijna honderd procent', aldus een oud-redacteur.

In De Journalist vertelde de toen net begonnen hoofdredacteur dat hij de vernieuwing van de Staatscourant 'op een subtiele manier' wilde doorvoeren. De manier waarop Van der Vaart tijdens de reorganisatie met zijn personeel omsprong, was echter allesbehalve subtiel, aldus de oud-redacteur. Ook bestuursvoorzitter Jongsma erkent dat de herstructurering van de redactie 'gepaard ging met individuele problemen'.

Een andere kansloze missie van Van der Vaart was de hervorming van de inhoud van de Staatscourant. Hij wilde de droge ambtelijke teksten levendiger, onafhankelijker en journalistieker maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken toonde zich begin dit jaar ongelukkig met een paar kritische artikelen over de affaire-Peper. Hierdoor ontstond een conflict dat voor Van der Vaart de laatste druppel was, aldus een oud-werknemer van de Staatcourant. Bestuursvoorzitter Jongsma van de Sdu zegt dat dit verhaal 'complete nonsens' is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden