Honderd miljoen voor tv-rechten volgens NOS te hoog gegrepen

Veel voetbalclubs verwachten dat de tv-rechten van de KNVB nog zeker honderd miljoen gulden per jaar opleveren, de NOS denkt eerder aan de helft van dat bedrag....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De NOS-direktie bespreekt vandaag de marktwaarde van de KNVB-rechten, hoewel er nog grote onzekerheid bestaat over wat die rechten precies inhouden. Zo stelde minister Wijers van Economische Zaken vorige week dat de KNVB de uitzendrechten van voetbal niet collectief mag verkopen. Ook moet het Amsterdamse Gerechtshof vrijdag nog een definitieve uitspraak in een door Feyenoord aangespannen procedure.

De voetbalclubs, amateurs en profs, spreken vanavond in Zeist over de televisie-rechten. FC Zwolle-voorzitter Sporre zei zaterdag in NRC Handelsblad: 'Die rechten worden heus wel opnieuw goed verkocht. Misschien dat er nu twintig procent van de prijs afgaat.' In NOS-kringen is de verwachting echter dat de 140 miljoen die Sport 7 jaarlijks wilde betalen bij lange na niet wordt benaderd in een nieuwe biedingsronde.

'De marktpartijen hebben niet zoveel mogelijkheden. SBS maakt verlies, HMG (RTL 4 en 5 en Veronica) heeft net bekend gemaakt dat ze break-even speelt en wij moeten fors bezuinigen', zegt de NOS-ingewijde. Hij voegt eraan toe een nieuw avontuur van het sectiebestuur met een andere zendgemachtigde 'uit te sluiten'. De NOS denkt dat een bod van 47 miljoen voor de uitzendrechten ('Plus nog eens vijftien miljoen voor het live-pakket voor FilmNet') reëel is.

Veel meer wil en kan de NOS niet bieden voor het huidige pakket (ere- en eerste divisie en Amstel Cup). De komende vier jaar moet de 250 miljoen bezuinigd worden en als het aan staatssecretaris Nuis van media ligt nog honderd miljoen meer. Bovendien heeft de NOS onlangs fors in de buidel moeten tasten voor de uitzendrechten van de Champions League.

De NOS betaalde vijftig miljoen voor drie jaar Champions League. Daarmee verwierf de NOS het recht op twee live-registraties per ronde (vanaf het volgend seizoen mag een aantal landen twee deelnemers inschrijven; anders dan nu zal er op verschillende tijdstippen worden gespeeld) en samenvattingen van alle wedstrijden.

Bij de NOS heeft men nog geen idee wanneer met de KNVB kan worden gesproken over de tv-rechten. 'De KNVB geeft al een week niet thuis.' Of de topper Ajax - PSV van komende zondag wordt uitgezonden is nog onbekend.

Het sectiebestuur heeft wél gereageerd op een vertrouwelijke brief van de werkgeversorganisatie FBO aan de cloubs. Daarin raadt de FBO de clubs aan vanavond niet met wijziging van de KNVB-statuten in te stemmen omdat die strijdig zou zijn met wettelijke bepalingen. Het sectiebestuur noemt de brief 'een poging om opnieuw onrust te zaaien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden