Honderd miljoen extra voor restauratie grote monumenten

Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur trekt honderd miljoen gulden uit voor de restauratie van grote rijksmonumenten, de zogenoemde kanjers....

Van der Ploeg heeft met het Nationaal Restauratiefonds afgesproken dat grootschalige restauraties voorlopig voorrang krijgen. Het fonds draagt zelf in vier jaar tijd ruim dertig miljoen gulden bij.

Het gaat om grote monumenten die snel hersteld moeten worden - bij sommige is de restaurantie al begonnen - en waarmee minstens drie miljoen gulden gemoeid is.

Alleen in bijzondere gevallen komen ook projecten van één tot drie miljoen gulden in aanmerking.

De honderd miljoen gaan niet naar de reguliere restauratiebudgetten van gemeente en provincies. Het wordt een apart budget. Staatssecretaris Van der Ploeg maakt het geld vrij uit de extra middelen die in het regeerakkoord voor monumentenzorg zijn vrijgemaakt.

Eigenaren van monumenten kunnen via gemeenten een beroep doen op het geld. Bij de toekenning spelen de bouwkundige staat van het monument en de exploitatiemogelijkheden een belangrijke rol.

Er zijn 109 grote monumenten die wachten op restauratie. Daaronder zijn kerken, synagogen, kastelen, landhuizen, molens, vestingwerken, bruggen, scheepswerven, scholen, steenovens en kloosters. Voor de restauratie van die hele lijst is ruim 343 miljoen gulden nodig.

De uitwerking van de regeling zal nog enige tijd vergen. Naar verwachting kunnen pas volgende zomer aanvragen worden ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden