BladPokra

Hondenmensen hebben weinig te zoeken in de Poezenkrant

Wat is lezenswaardig deze week? En dan de titel van het blad en een korte typering. De Poezenkrant is geen krant, maar een tijdschrift over poezen, min of meer. 

Pokra

In nummer 67 van de Poezenkrant, kortweg PoKra, wordt antwoord gegeven op de vraag welke kat op Steve Buscemi lijkt, de Amerikaanse acteur. Het is Marla, een kat die werd opgepikt in een asiel in Californië.

Niet iedereen ziet de gelijkenis, zo meldt PoKra op gezag van Amerikaanse bronnen. Volgens sommigen zou Marla meer op William Dafoe, Clint Eastwood of Christopher Walken lijken. Als Steve Buscemi is Marla het meest in trek. T-shirts, mokken en notitieboekjes gaan als warme broodjes over de toonbank.

De Poezenkrant is geen krant, maar een tijdschrift over poezen, min of meer. Het verschijnt zeer onregelmatig – het gemiddelde ligt onder de twee nummers per jaar – en werd in 1974 opgericht door Piet Schreuders, de grafisch ontwerper die we onder meer kennen van een ander blad dat er qua vormgeving ver bovenuit steekt: Furore. Directeur, noemt hij zichzelf als het om de Poezenkrant gaat.

Met nummer 67 zet Schreuders weer een duidelijke handtekening. Het blad toont uiterlijk grote gelijkenissen met Privé. Het absurdisme is als vanouds. Het blad raakt qua interessante en minder interessante onzin aan De nieuwe, het project van een tijdgenoot van Schreuders, Peter J. Muller.

We noemen het rubriekje ‘Condoleren maar!’ waarin dode dieren worden opgesomd, onder meer Kareltje, Mommel, Dodo en Spinoza. Ook het antwoord op een vraag die in het colofon wordt gesteld, ‘Adverteren?’, is ongebruikelijk: ‘Liever niet!’.

Hondenmensen hebben hier weinig te zoeken. De kat is overal, ook in de jazz, zoals Rudie Kagie beschrijft. ‘De kat is een muzikaal dier, met oortjes die zich spitsen zodra jazz uit de luidspreker komt.’ Hier worden twee werelden verenigd. Kagie wijst ook op de ‘gelukzalig toegeknepen oogjes bij een geslaagde b flat major’ en op het ‘wiegende poezenkopje dat ritmisch instemt met Summertime’.

Natuurlijk komt ook het begrip ‘jazzcat’ ter sprake. Die blijkt zich ‘smaakvol eigentijds te kleden, drinkt alcohol, rookt jazzsigaretten, komt relaxed over en heeft een hekel aan daglicht’.

Ook Kees van Kooten is van de club, samen met zijn vrouw Barbara. Elf jaar na het overlijden van Leen 2 hebben ze weer een kat in huis gehaald, een Britse Korthaar. Erik Henri, heet het beestje, kortweg Erik. De krant die geen krant is, doet op twee volle pagina’s en met vijf foto’s verslag van zijn verkenningstochten in huize Van Kooten.

Abonneren op de PoKra is niet meer mogelijk, de portokosten liepen de spuigaten uit. Voor verkoopadressen en meer: poezenkrant.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden