Homo of hetero; seks is pas seks als je iemand bedriegt

Tergend langzaam knoopt de man het witte overhemd van de jongen los, hij schuift de mouwen naar beneden en kijkt bewonderend naar de gladde borstkas....

Marian Buijs

Simpeler en ingetogener kun je een snelle wip nauwelijks ensceneren. In Ronde 2 van de Amerikaan Eric Bentley, de homo-erotische variant van Schnitzlers Reigen, wordt tien keer de liefde bedreven. Een jongenshoer legt het aan met een soldaat. Die soldaat verleidt weer een student, de student een advocaat en ga zo maar door. Maar homo of hetero, het motto blijft hetzelfde: seks is pas seks als je een ander bedriegt.

Dirk Tanghe ontdekte Bentley's stuk toen hij bezig was met de voorbereidingen van Reigen. Hij vroeg actrice Paula Bangels om het te regisseren. En in een smaakvol geïmproviseerde theaterruimte in het kantoor van de Utrechtse Paardenkathedraal draven tien acteurs de vloer op als een stel losgeslagen kwajongens. In uitzinnige poses bootsen ze lacherig een groepsorgie na waarmee de toon meteen is gezet: hier gaan vaart en plezier hand in hand.

Voor wie Tanghe's indrukwekkende Reigen heeft gezien, is deze homo-variant een milde toegift. Toonde Tanghe seks als een stuitend, leeg automatisme waarin de ene mens de ander alleen maar gebruikt, Paula Bangels tapt uit een ander vaatje. Naast hardheid - een laars tegen een schouder, een ruwe neukpartij - is er verrassend veel teders. De aandacht waarmee de mannen elkaar betasten, de verlegenheid bij de toenadering, het is ontwapenend en merkwaardig nabij.

Zonder noemenswaardige theatermiddelen verkennen de spelers de grenzen van hun spel. Vaak naturel, soms onderkoeld, dan weer met burleske uitschieters die in deze zich steeds herhalende reidans zeer welkom zijn. En steeds voel je onder alle geilheid een wanhopig verlangen naar liefde. Ook door het betoverende licht van Uri Rapaport dat liefdevol langs een jongensrug kan strijken.

Dat een enkele acteur nog te onervaren is, terwijl een ander ronddolt als een ongezadeld paard, is een bijkomstigheid. Als groep zijn deze mannen zo aanstekelijk dat de energie door de zaal stuitert. Daarin is Bangels voortreffelijk geslaagd. Tanghe gaat zelf de rest van het jaar aan de slag met deze onstuimige bende, aangevuld met vier vrouwen. Zeker na deze kennismaking belooft dat iets bijzonders te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden