Hommage aan de merkwaardigste uitgeverij van de 20ste eeuw

Wie zijn uitgeverij The Gaberbocchus Press noemt, maakt twee dingen duidelijk: het gaat niet om de centen (anders was het wel Profit Books geworden) en humor is geen bezwaar.

null Beeld
Beeld

Wie zijn uitgeverij The Gaberbocchus Press noemt, maakt twee dingen duidelijk: het gaat niet om de centen (anders was het wel Profit Books geworden) en humor is geen bezwaar. Gaberbocchus was het geesteskind van het Pools-Britse echtpaar Stefan en Franciszka Themerson, die hun privé-uitgeverij in 1948 vernoemden naar Jabberwocky, het fameuze 19de-eeuwse nonsensgedicht van Lewis Carroll - maar dan vertaald in het Latijn.

De ook grafisch eigengereide Gaberbocchus-boeken (geen bestsellers maar 'best-lookers', volgens de uitgeverij) genoten een cultstatus in Nederland. W.F. Hermans, Rudy Kousbroek, Nicolaas Matsier en Doeschka Meijsing schreven er enthousiast over en in 1979 werden de banden met Nederland verder aangehaald: sindsdien wordt het fonds beheerd door uitgeverij De Harmonie van Jaco Groot, een persoonlijke vriend van de Themersons.

Walter van der Star
Biografie van een uitgeverij - Stefan & Franciszka Themerson & Gaberbocchus
Ontwerp Piet Gerards en Stephan de Smet.
Huis Clos, euro 22,50.

Het past dus dat een hommage aan de uitgeverij nu, dertig jaar na de dood van het echtpaar, verschijnt bij Huis Clos van Piet Gerards c.s., de ontwerper/uitgever die de Themersons begin jaren tachtig in Londen leerde kennen.

Het eerbetoon biedt een visuele inventaris van alle zestig titels die tot 1979 bij Gaberbocchus verschenen. In de geest van het voorbeeld kreeg elk hoofdstuk een andere kleur papier en verschijnt het omslag in vier varianten: in de accolades op het omslag keren steeds andere kleuren van het binnenwerk terug. 'De Themersons werkten ook graag met grafische ornamenten', zegt Gerards. 'Daarom durfde ik me hier een en ander te permitteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden