Home is vanaf het begin verontrustend

Het alledaagse leven van de pubers in Home, afgezet tegen een veel gruwelijker werkelijkheid, maakt de film uitermate sterk. Al vanaf de eerste scènes is de film verontrustend, en ook de muziek bezorgt je kippevel.

null Beeld
Beeld

De 17-jarige Lina krijgt een preek van haar schooldirecteur. Grappen maken over een leraar die kinderen opsluit in een kelder, dat doe je niet. In België ligt dat gevoelig. Lina reageert boos: iedereen maakt zulke grappen, dus waarom wordt alleen zij erop aangesproken?

Zorgvuldig registreert de Vlaamse filmmaakster Fien Troch de afwerende lichaamstaal van Lina en de vermoeide blik van de directeur. Het communicatieprobleem tussen volwassenen en adolescenten dat hier is te zien, loopt als een rode draad door Home. Lina en haar vrienden kunnen best opschieten met hun docenten en ouders, maar van wederzijds begrip is geen sprake.

Fien Troch werkt gestaag aan een prachtig, solide oeuvre. Na haar speelfilmdebuut Een ander zijn geluk (2005) volgde het volwassen, aangrijpende drama Unspoken (2008), waarin een echtpaar moet omgaan met de verdwijning van hun dochter. Nog meer indruk maakte ze met Kid (2012), over een 7-jarige jongen die het met zijn broertje moet zien te redden zonder ouders. Troch verstaat de kunst loodzware onderwerpen aan te snijden op een heldere manier: niet te luchtig, maar ook niet zwelgend in somberheid.

Zo ook in Home. Lina's vriendje Sammy krijgt een nieuwe huisgenoot: zijn neef Kevin, recht uit de jeugdgevangenis. Kevin wordt meteen opgenomen in Sammy's vriendengroep. Vooral met John, een stille jongen die een akelig geheim bewaart, kan hij het goed vinden.

Troch voelt de belevingswereld van de 17-jarigen opvallend goed aan. Ze plaatst de kijker er middenin: wanneer de jongeren rondhangen op een parkeerplaats of thuis een feestje vieren, is het alsof we er aan deelnemen. Dat overtuigende realisme is in de eerste plaats te danken aan de jonge hoofdrolspelers, die nauwelijks lijken te acteren. Het wordt versterkt door de haperende dialogen, typerend voor Trochs werkwijze: haar personages spreken zelden in volledige zinnen, maar drukken ondertussen hartstochtelijk veel uit.

Home

Drama
Regie: Fien Troch
Met: Sebastian van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Batog, Lena Suijkerbuijk, Karlijn Sileghem, Els Deceukelier, Els Dottermans
103 min., in 20 zalen.

Dat Troch het alledaagse leven van de welvarende tieners - beetje blowen, beetje klooien met hun telefoons - moeiteloos weet te koppelen aan een veel gruwelijker, gewelddadiger werkelijkheid, maakt Home uitermate sterk. Al vanaf de eerste scènes is de film verontrustend. Ook de muziek van Johnny Jewel bezorgt je kippevel.

Aan het eind kun je niet anders dan meeleven met de jongeren. Vooral met Kevin, die zo graag zijn agressie onder controle wil krijgen, maar door niemand wordt geholpen. Het onbegrip van de volwassenen om hem heen is ineens niet meer zo onschuldig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden