Holografische bril, nieuwe browser: hoe Microsoft ontwikkelaars probeert te paaien

Een nieuwe internetbrowser, een holografische bril en een universeel besturingssysteem zijn de belangrijkste wapens die Microsoft de komende jaren inzet in de strijd tegen zijn concurrenten. Dat valt op te maken na Build, Microsofts drie dagen durende jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in San Francisco.

Thomas van der Kolk
Deelnemers van de Build-conferentie lopen langs een bord van Microsoft. Beeld afp
Deelnemers van de Build-conferentie lopen langs een bord van Microsoft.Beeld afp

Voor Microsoft was het een belangrijk evenement, want de techgigant wil met het nieuwste besturingssysteem Windows 10 zoveel mogelijk functies samenvoegen, en daarvoor is het voor een belangrijk deel afhankelijk van ontwikkelaars.

En dat lijkt Microsoft zelf ook dondersgoed te beseffen. Bij eerdere Build-conferenties leek Microsoft steeds meer een gesloten systeem te worden. Maar uit editie 2015 rijst het beeld op dat Microsoft de gemeenschap van (onafhankelijke) ontwikkelaars weer omhelst.

Bovenstaande plannen werden al in januari aangekondigd, maar op Build ging Microsoft er in meer detail op in. Hoewel het evenement voornamelijk is gericht op de makers van apps, games en andere software, biedt de conferentie ook voor de gebruiker een interessant inkijkje in de plannen en ideeën van de technologiereus. We zetten vier speerpunten op een rij.

Een laptop met Windows 10 op de Build-conferentie in San Francisco. Beeld reuters
Een laptop met Windows 10 op de Build-conferentie in San Francisco.Beeld reuters

- Ook Apple- en Android-apps op Windows

Het besturingssysteem Windows voor smartphones biedt volgens critici te weinig interessante apps. Met Windows 10 lost Microsoft dat probleem in één klap op door ondersteuning te bieden voor apps van iOS (Apple) en Android. Dat houdt in dat ontwikkelaars hun software straks in een handomdraai geschikt kunnen maken voor Windows-telefoons. Nu is dat doorgaans nog een heel gedoe. Veel appmakers vinden dat niet de moeite waard. Door dit proces te versimpelen hoopt Microsoft de achterstand op de concurrentie te kunnen inhalen.

undefined

null Beeld getty
Beeld getty

- HoloLens is een serieuze zaak

Microsoft toonde begin dit jaar voor het eerst zijn holografische bril HoloLens, die hologrammen projecteert op de echte wereld. Tijdens Build liet het bedrijf zien wat er zoal met het apparaat gedaan kan worden. Microsoft lijkt vooral aan serieuze toepassingen te denken: wetenschappers, onderwijsinstellingen, de zorg en architecten kunnen allemaal profiteren van het apparaat.

- Windows 10 moet universeel worden

Microsoft heeft als doelstelling dat Windows 10 binnen twee tot drie jaar op één miljard apparaten draait. Het bedrijf zet daarom in op een goede integratie met verschillende apparaten, van smartphones en tablets tot de Xbox One-spelcomputer. Om ervoor te zorgen dat apps optimaal blijven draaien als ze op een groter of juist kleiner scherm worden aangesloten, is er de nieuwe functionaliteit 'Continuum for Phones'. Die zorgt ervoor dat bijvoorbeeld PowerPoint of Excel automatisch overschakelt naar de volledige versie als deze op een desktopcomputer wordt aangesloten.

- Edge, de nieuwe browser, moet Internet Explorer (op termijn) doen vergeten

De al eerder aangekondigde nieuwe browser van Microsoft, voorheen bekend als Project Spartan, gaat Edge heten. Edge moet de tekortkomingen van Internet Exporer doen vergeten door sneller te opereren, nagenoeg hetzelfde eruit te zien op verschillende apparaten en nieuwe functies te hebben. Zoals de mogelijkheid om notities op een webpagina te maken. Ook kunnen extensies van Chrome en Firefox gemakkelijk overgezet worden naar Edge.

Toch betekent Edge voorlopig nog niet het einde van Internet Explorer, de browser met het trage imago. Vooral omdat Edge nog 'werk in uitvoering' is. Internet Explorer zal dan ook gewoon los bij Windows 10 worden geleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden