Hollywoodvrouwen lanceren hulpfonds voor slachtoffers #MeToo

Ruim driehonderd vrouwelijke Hollywoodsterren, regisseurs en producenten hebben een hulpfonds opgericht om slachtoffers van seksueel ongepast gedrag juridisch bij te staan in rechtszaken tegen de daders. Zo moet voor vrouwen die weinig geld hebben, onder anderen serveersters en kamermeisjes, de drempel lager worden om een zaak aan te spannen.

Redactie
De gevallen filmbaas Harvey Weinstein en Hollywoodster Jennifer Lawrence. Beeld afp
De gevallen filmbaas Harvey Weinstein en Hollywoodster Jennifer Lawrence.Beeld afp

Het hulpfonds heet Time's Up. Onder meer Ashley Judd, Eva Longoria, Natalie Portman, Meryl Streep, Emma Stone en Reese Witherspoon hebben zich bij het project aangesloten. De oprichting ervan is bekendgemaakt met een open brief die onder meer in The New York Times is gepubliceerd. 'Geen stilte meer. Niet meer wachten. Geen tolerantie voor discriminatie, grensoverschrijdend gedrag of misbruik. De tijd is om', aldus de brief die is ondertekend door onder anderen Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Kate Hudson, Viola Davis, Taylor Swift en Jessica Chastain.

Time's Up wil dat bedrijven die misbruik tolereren boetes krijgen en dat slachtoffers niet langer onder druk worden gezet om te zwijgen. Ook roept het fonds op tot gelijk loon en gelijke mogelijkheden voor vrouwen en mannen. Om deze eis kracht bij te zetten, roept Time's Up vrouwelijke Hollywoodsterren op komende zondag in het zwart gekleed te verschijnen op de rode loper van de Golden Globes. De filmprijzen worden gezien als een belangrijke graadmeter voor de Oscars.

Time's Up, dat op de eerste dag al ruim 13,5 miljoen dollar heeft opgehaald, komt voort uit het schandaal rond de gevallen Hollywoodproducent Harvey Weinstein en de wereldwijde #MeToo-campagne. Deze leidde onder meer tot onthullingen over seksueel wangedrag en misbruik van acteurs Kevin Spacey en Dustin Hoffmann, komiek Louis CK, en diverse politici, journalisten en vele andere mannen én vrouwen.

Commissie

Het Amerikaanse weekblad Time riep de mensen achter #MeToo uit tot Persoon van het Jaar 2017. De beweging van Silence Breakers heeft volgens het tijdschrift 'de stilte doorbroken' over seksuele intimidatie door misbruik openlijk aan de kaak te stellen.

Vorige maand werd in Hollywood al een commissie opgericht die seksueel ongepast gedrag bij filmstudio's en televisiezenders moet gaan bestrijden. Deze zogeheten Commissie voor seksueel wangedrag en het bevorderen van gelijkheid op het werk was een initiatief van Kathleen Kennedy, topvrouw bij Lucasfilm, Maria Eitel, co-voorzitter van de Nike Stichting, en advocate Nina Shaw. Voorzitter van de commissie is de Amerikaanse juriste Anita Hill, die begin jaren negentig beroemd werd toen ze Clarence Thomas, haar voormalige baas en destijds kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, beschuldigde van seksueel wangedrag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden