Hollywood-regisseur James Toback door 38 vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschijdend gedrag

Hollywood-regisseur en scenarioschrijver James Toback wordt door 38 vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij stelde jonge vrouwen seksueel getinte vragen of masturbeerde in hun bijzijn, schrijft de krant Los Angeles Times. Toback (72) kreeg in 1992 een Oscarnominatie voor het script van Bugsy met Warren Beatty.

Redactie
James Toback Beeld ap
James TobackBeeld ap

31 van de 38 vrouwen waren bereid hun verhaal te doen tegen de Los Angeles Times. De verhalen van de vrouwen komen sterk overeen. Hij benaderde vrouwen op straat in New York en stelde zich voor als filmmaker die iets kon betekenen voor hun carrière. Vrouwen die meegingen naar hotelkamers of parken, claimen dat hij zich vervolgens misdroeg. Zo zou Toback nogal beeldende seksuele taal hebben gebruikt die zogenaamd nodig zou zijn om een rol of film te beschrijven. Vervolgens zou de regisseur ook gemasturbeerd hebben.

'Hij zei dat hij niets liever wilde dan masturberen terwijl hij me in de ogen keek', zei zangeres Louise Post van de alternatieve rockband Veruca Salt, die Toback in 1987 tegen het lijf liep en meeging naar een appartement. Actrice Echo Danon beschreef een incident op de filmset van Black and White waar Toback de regie deed. 'Hij zei dat hij wilde masturberen terwijl hij me in de ogen keek en ik in zijn tepels kneep.'

Schrijfster en radiopresentatrice Sari Kamin vertelde hoe Toback haar voor een auditie naar een hotelkamer lokte en haar daar vroeg zich voor hem uit te kleden. 'Zijn argument was dat als ik daar niet uit de kleren kon gaan, het mij zeker niet op een filmset zou lukken.' Eenmaal naakt kwam Toback direct op haar af gelopen en begon tegen haar aan te rijden. 'Totaal verlamd vroeg ik hem of hij zich soms seksueel probeerde te stimuleren', aldus Kamin. 'Natuurlijk', zou Toback haar hebben geantwoord.

Volgens de door de Los Angeles Times geïnterviewde vrouwen, onder meer actrices, zangeressen en stewardessen, komen ze nu naar buiten met hun verhaal, omdat het seksschandaal rond de in opspraak geraakte Hollywoodproducent Harvey Weinstein herinneringen aan hun ervaringen met Toback naar boven heeft gebracht.

'Biologisch onmogelijk'

Toback ontkende tegenover de krant dat hij de vrouwen kende. Als hij ze al had ontmoet, duurde dat hooguit vijf minuten. Hij beweerde ook dat het gedurende de afgelopen 22 jaar 'biologisch onmogelijk' was om dergelijk gedrag te vertonen. De regisseur van films als When Will I Be Loved en Black and White kampt naar eigen zeggen onder meer met diabetes en hartklachten.

Intussen heeft de vertegenwoordiger van Toback, Jeff Berg, ontslag genomen. Pikant detail: Berg is werkzaam voor Northside Services, hetzelfde agentschap dat ook regisseur Roman Polanski vertegenwoordigt. Polanski wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik. Enkele dagen geleden nog claimde de Amerikaanse kunstenares Marianne Barnard op 10-jarige leeftijd seksueel te zijn misbruikt door Polanski. Eerder deze maand deed de Duitse actrice Renate Langer bij de Zwitserse politie aangifte omdat zij in 1972, op 15-jarige leeftijd, twee keer door Polanski zou zijn verkracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden