Hollywood ontwikkelt licentiesysteem voor digitale films

Filmstudio's en elektronicabedrijven in de Verenigde Staten werken samen aan een systeem om het gebruik van gedownloade films makkelijker te maken. Een film die eenmaal is aangeschaft, kan voortaan op allerlei apparaten en plekken worden bekeken.

Van onze verslaggever Robert Buzink

Het Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) is ontwikkeld door de vijf Hollywood-fimstudio's Warner Brothers, NBC Universal, Sony, Paramount en Fox en de elektronicabedrijven Microsoft, Cisco Systems, Comcast, Intel en Best Buy. DECE wordt gepresenteerd op de Consumer Electronics Show in Las Vegas die woensdag begint.

Bij aankoop van een film via een online winkel wordt licentie-informatie opgeslagen in een centrale database. Bij het afspelen van een film controleert het systeem of de gebruiker recht heeft om de film te bekijken.

Verschillende formaten

Omdat de licentie is losgekoppeld van het bestand en de drager, kan dezelfde film na aankoop verschillende keren in verschillende formaten worden gedownload en bekeken. Nu is het vaak lastig om een film die gekocht is via internet te bekijken op bijvoorbeeld een telefoon.

Het nieuwe systeem maakt ook een einde aan de noodzaak om bestanden te vervoeren op een usb-stick of mediaspeler. Wanneer een gebruiker inlogt met zijn account op een DECE-apparaat staan alle films waarvoor hij de licenties bezit tot zijn beschikking. Waar de film fysiek opgeslagen is, is daarbij niet van belang.

Niet op iPhone

Apple en Walt Disney doen niet mee aan de nieuwe standaard. Daardoor zullen Disneyfilms niet te zien zijn op DECE-apparaten en DECE-films niet op de iPhone. Disney en Apple presenteren op de conferentie een concurrerende standaard door digitale filmdistributie.

Dat maakt het voor consumenten een stuk onaantrekkelijker, zegt Ot van Daalen van internet-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. 'Dan is een consument afhankelijk van DECE-apparatuur en kan bijvoorbeeld alleen Windows gebruiken en niet producten van Apple of Linux.'

Vrijheid

'Bij muziek heeft een licentiesysteem juist geleid tot minder vrijheid. Mp3's konden minder makkelijk op een ander tijdstip of op een ander apparaat beluisterd worden. Consumenten pikten dat niet. iTunes is er daarom mee gestopt.'

DECE is alleen gunstig voor consumenten als alle partijen meedoen, waardoor de film werkelijk overal en altijd te bekijken is, denkt Van Daalen.

Privacy

Daarnaast ziet Van Daalen problemen in de centrale opslag van de licenties. Elke keer dat je een film bekijkt, wordt geregistreerd omdat elke keer de licentie moet worden opgehaald.

'DECE vergroot de controle op het kijkgedrag van consumenten. Die controle kan ook worden gebruikt om de prijs op te drijven. Bovendien is het onwenselijk dat er privacygevoelige informatie over consumenten wordt opgeslagen.'

Aftiteling (colourbox) Beeld
Aftiteling (colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden