Holleeder laat in College Tour duidelijk niet het achterste van zijn tong zien

Vanavond werden in een collegezaal van de Universiteit Utrecht de streng afgeschermde opnamen van de College Tour-uitzending met topcrimineel Willem Holleeder gemaakt. Een honderdtal studenten mochten, onder leiding van presentator Twan Huys, de Heineken-ontvoerder aan de tand voelen.

Ondanks de strikte regels en voorwaarden zag omroep PowNews kans een verborgen camera de zaal in te smokkelen, en bood tv-kijkers de eerste beelden. Naar aanleiding van die beelden, en gezien de korte reacties van studenten op straat, is het maar de vraag of College Tour Holleeder aan het praten kreeg.

Er was veel animo voor de confrontatie met de 'knuffelcrimineel', zoals Willem Holleeder op Twitter wordt genoemd. Bij de beveiligde locatie stonden studenten in de rij om braaf hun mobiele telefoons in te leveren. Geconfronteerd met de vraag: Zou jij hem een kritische vraag durven stellen?, antwoordt een blonde dame echter besmuikt 'Nee, het blijft Willem Holleeder.'

Spanning
De spanning onder de studenten is duidelijk merkbaar. Vooraf waren er forse discussies of 's lands grootste crimineel een podium geboden moest worden om zijn zegje te doen. Ondanks de gespannen sfeer kwamen toch veel geïnteresseerden naar de Domstad. Eenmaal ter plaatse zijn sommigen niet meer zo zeker. 'Ik ben een beetje bang. Ik denk dat ik zwijg', zegt een studente voor de camera.

De pers was evenwel niet welkom, en dus moet College Tour het hebben van studenten die 'de neus' het vuur aan de schenen durven leggen. In het fragment van PowNews zegt Holleeder echter 'niet zeker te weten of hij overal antwoord op kan geven.' Gevraagd naar de vermeende afpersingen, gaf hij aan 'in dit programma geen antwoorden te geven, omdat ik de uitspraak van de rechter respecteer.'

Holleeder geeft aan dat het moeilijk is om los te komen van de periode waarin hij opgesloten zat, maar wil in College Tour niet proberen opnieuw zijn 'gelijk te halen.' Hij laat duidelijk niet het achterste van zijn tong zien. Vaak is zijn antwoord kortaf, en gaat snel door naar de volgende vraag.

Serieus
Holleeder, die sinds 1985 niet meer op televisie te zien is geweest, was vooral heel erg serieus, liet Auke Kok, schrijver van de biografie over Holleeders jonge jaren, vanavond in Pauw en Witteman weten. 'Het gesprek was toegewijder en ernstiger dan ik had verwacht.'

Volgens Kok waren de studenten 'buitengewoon benieuwd' wat Holleeder te melden had. 'De studenten stonden te springen om hem vragen te stellen over onder andere zijn jeugd, zijn vader, het drankgebruik van zijn vader en zijn geweten', vertelt Kok. 'Helaas beantwoordde hij ook veel vragen met 'daar zeg ik niks op'.'

Volgens Kok was het niet een nieuwswaardig gesprek, 'meer een human interest gesprek'. Holleeder krijgt niet betaald voor het gesprek. Ook waren er geen afspraken gemaakt over welke vragen wel en niet gesteld konden worden, hierdoor reageerde Holleeder regelmatig met 'daar zeg ik niks over', ook toen hem over de moord op Cor van Hout werd gevraagd.

Spijt
Op de vraag of hij spijt heeft, antwoordt Holleeder dat hij 'de ontvoering van Heineken nooit had moeten doen'. Hij noemt het 'verschrikkelijk voor die mensen', en heeft zich vooral het lijden van chauffeur (Ab Doderer, red.) 'erg aangetrokken', aldus Kok.

De zaal reageerde verbaasd toen Holleeder vertelde dat hij naar de katholieke kerk gaat, vertelt Kok. 'Hij is niet religieus opgevoed, maar nu gaat hij regelmatig naar de kerk om een kaarsje te branden.' Bang voor zijn leven is hij echter niet. Alle extra beveiliging was voor hem niet nodig geweest.

De topcrimineel kwam, en vertrok, gewoon op zijn zwarte motorscooter. Zonder wapen en zonder kogelwerend vest.

Screenshot Pownews
Willem Holleeder verlaat op een motorscooter met 3 wielen het universiteitsterrein de Uithof na het interview voor het tv-programma College Tour, een dag voor de uitzending.Beeld anp
Willem Holleeder (R) verlaat met een begeleider op motoren de studio van Radio538. (Archieffoto)Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden