'Hollandse kunsten in isolement'

De Nederlandse beeldende kunst telt internationaal nauwelijks mee. Dat geldt zowel voor de museale instellingen als voor individuele personen. 'Als je kijkt naar de opinieleiders in de beeldende kunst, dan zijn daar nauwelijks Nederlanders bij.'

Dat zegt Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting, in een interview met de Volkskrant. Deze stichting is een cultuurfonds dat met een jaarbudget van achttien miljoen euro aan overheidsgeld bijzondere projecten ondersteunt op het gebied van beeldende kunst, vormgeving en musea.

Volgens Luiten is de Nederlandse kunstwereld teveel op zichzelf gericht, en daardoor internationaal in een geïsoleerde positie geraakt. 'Musea moeten beseffen dat Nederland geen eiland is.' Het verwondert haar dat de Nederlandse musea geen buitenlandse tentoonstellingen in huis halen, zelfs al worden die op een presenteerblaadje aangeboden. Als voorbeeld noemt Luiten de tentoonstelling The Short Century ('een van de belangrijkste van de afgelopen jaren'), van de latere Documenta-directeur Okwui Enwezor.

Het Nederlandse Prins Clausfonds was co-financier van deze tentoonstelling, en bood ook geldelijke steun aan om haar naar Nederland te kunnen halen. Toch was geen enkel Nederlands museum geïnteresseerd in The Short Century, ofschoon die over de hele wereld te zien is geweest.

Luiten constateert een lacune in kennis. 'Conservatoren en critici hebben nauwelijks een reisbudget of buitenlands netwerk.' Voor dat doel heeft de Mondriaan Stichting geld vrijgemaakt. Het verbaast Luiten dat tot nu toe geen enkele criticus daarvan gebruik heeft gemaakt.

Het zou volgens Luiten de internationale positie van de Nederlandse kunst ten goede komen als de subsidiëring van kunstenaars en instellingen niet meer nationaal gebonden is. Luiten: 'Mijn ideale internationale cultuurbeleid zou zijn om vijf kleine of middelgrote instellingen in het buitenland te financieren met een tentoonstellingsbudget van vijfduizend euro per jaar, zonder verdere eisen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden