Hollandse Beelden: papieren platform voor documentaire fotografie

Met zijn nieuwe kwartaalblad Hollandse Beelden biedt fotograaf Roel Rozenburg een papieren platform voor documentaire fotografie: 'Voor echte liefhebbers.'

Wat De Muur is voor literair ingestelde wielerliefhebbers en Hard Gras voor voetbalminnaars met oog voor een zwierige pen, dat moet Hollandse Beelden worden voor wie de Nederlandse fotografie een warm hart toe draagt. Mooie documentaires gelardeerd met beeldende verhalen. Afgedrukt op chic mat papier, dat getuigt van de liefde voor de fotografie van hoofdredacteur en uitgever Roel Rozenburg.

Vanaf juli is het kwartaalblad Hollandse Beelden te koop, in een oplage van duizend. En hoewel Rozenburg - zelf gelouterd Binnenhof-fotograaf voor onder meer NRC Handelsblad - nog geen getal wil noemen, voorspelt hij op grond van de eerste verkoopresultaten een schone toekomst voor zijn fraai gedrukte boekblad. 'In elk geval vier afleveringen zullen er verschijnen', belooft hij. 'Daarna, in het voorjaar van 2017, zal moeten blijken of Hollandse Beelden bestaansrecht heeft en zichzelf kan bedruipen.' Vooralsnog moet het blad het hebben van de inzet van een aantal bevlogen fotografen, fotoredacteuren en auteurs wier honorarium bestaat uit verhoopte waardering en voldoening.

Het initiatief voor het blad volgde op de vaststelling dat er wel literair getinte bladen over voetbal en wielrennen bestaan, 'maar dat zoiets er nog niet was voor beeld', aldus Rozenburg. 'Ik besprak het met directeur Bas van Beek van foto-agentschap Hollandse Hoogte en zo is van het een het ander gekomen. We pakken het niet al te groots aan. Er is geen businessplan, niemand wil grote investeringen doen in een fotoblad. We mikken op een niche in de markt: de liefhebber van ouderwets degelijke documentaire fotografie. Voor alle foto's die we publiceren, stellen we als voorwaarde dat ze in Nederland moeten zijn gemaakt. Het soort foto's dat in Nederlandse kranten en bladen niet vaak meer wordt gepubliceerd.'

Hollandse Hoogte, waarbij veel Nederlandse fotografen zijn aangesloten, fungeert als partner; onder zakenrelaties van het agentschap wordt het blad met korting verspreid. Rozenburg: 'Het is beslist niet zo dat er alleen bij Hollandse Hoogte aangesloten fotografen kunnen publiceren in ons blad. Wel hebben we afgesproken dat we geen zaken doen met andere persbureaus, zoals het ANP.' Behalve nieuw documentair werk, publiceert Hollandse Beelden ook oude foto's uit het in de jaren zeventig en tachtig toonaangevende fotopersbureau Anefo. Die collectie is opgenomen in het miljoenen foto's tellende Nationaal Archief.

In het eerste nummer staat een uitgebreide fotoserie van Rozenburg zelf over de 82-jarige Hagenaar Jan die, zijn blindheid ten spijt, al bijna zeventig jaar in hetzelfde huis woont, met enige ondersteuning van buren en bekenden. Daarnaast een reportage uit de Bossche probleemwijk Graafsewijk van de pas aan de Fotoacademie afgestudeerde John van Hamond. Er zijn archieffoto's van Bert Verhoeff, gemaakt op het Binnenhof toen daar nog mocht worden gedemonstreerd. Een recht waar alle geledingen van de samenleving (anti-abortus, anti-apartheid, pro-milieu, anti-atoomstraaljagers, tegen de sjah van Iran, pro-sociale rechtvaardigheid, anti-racisme, pro-melkveeboeren) grif en luidruchtig gebruik van maakten.

Mooi is de uitgebreide reportage van Martijn Beekman (ex-Volkskrant) over Haagse nieuwsfotograaf van de oude stempel Jos van Leeuwen. Zijn werkplek getuigt, met ordners vol zwart-witnegatieven en cd-roms van wat recenter datum, van zijn 52 jaar omspannende carrière als nieuwsjager: als eerste bij een schietpartij of moord, een botsing tussen auto en tram, een paard of man te water. Het soort foto's waarvoor de gedrukte media, voor zover die nog bestaan, hun belangstelling allang hebben verloren.

Allemaal? Hollandse Beelden geeft ze hernieuwde glans.

Beeld Rechtenvrij

Hollandse Beelden, 12,50 euro. Jaarabonnement 39 euro. Te bestellen op hollandsebeelden.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden