Hollandse beelden is een tijdschrift 'met liefde voor de Nederlandse foto'

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: Hollandse Beelden, een fraai vormgegeven kwartaalblad, dat de Nederlandse fotografie uitbundig eert.

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

Bello heet de hondenspeeltuin in Rotterdam die fotograaf Sanne Donders bezocht. Het is 'een plek waar een hond een hond kan zijn'. Voor de beesten is in Bello een zwembad en een wip beschikbaar. Het is vooral een ontmoetingsplaats, constateerde Donders. Ze concentreerde zich op de interactie tussen mens en hond. Allebei maken ze een innig tevreden indruk in Bello.

De foto's van Donders staan in Hollandse Beelden, een fraai vormgegeven kwartaalblad met goed geschreven teksten, waarin de Nederlandse fotografie uitbundig wordt geëerd. Zwaar en licht (Bello, maar ook een reportage over ijsbanen in de zomer) wisselen elkaar af. Na de serie van Donders volgt een reportage die Tobias Bijl maakte in Srebrenica, de stad in het toenmalige Joegoslavië waar in 1995 achtduizend moslimmannen werden uitgemoord.

Bijl stelde zichzelf een hoog doel: 'De geschiedenis van de val van Srebrenica vastleggen.' Hij ging op zoek naar het 'verdwenen fotorolletje' van de Nederlandse militair Ron Rutten - het fotoboek van Bijl heet Lost Takes - en zag ter plekke talloze sporen van de oorlog.

Bij een foto van een idyllisch gelegen voetbalveld: 'Het voetbalveld van Nova Kasaba waar 1.500 gevangenen werden vastgehouden.' Ergens in het hoge gras, met op de achtergrond een berg en een dorpje, staat al 22 jaar een bus; een bus die destijds werd gebruikt voor het transport van de moslimmannen.

Nummer 5 van Hollandse Beelden is ook een eerbetoon aan Joost van den Broek, de gedreven fotograaf die jarenlang gezichtsbepalend was voor de Volkskrant. Hij werd getroffen door de zwaarst denkbare burn-out en stapte uit het vak. Foto's maakt Van den Broek nu alleen nog maar met zijn iPhone, in en rondom zijn boerderijtje bij de Waal.

De foto op de uitvouwbare cover is ook van hem, en typeert zijn werk in hoge mate. Een oude Turkse man loopt langs een muur met graffiti. Ik hou van jou, is de tekst. 'Ik wilde de wereld een beetje humaner maken', zegt hij in het aangrijpende interview met Bernice Willemsen. Van den Broek komt ook zaterdag in Volkskrant Magazine aan het woord.

Hollandse Beelden is een initiatief van fotobureau Hollandse Hoogte en uitgeverij HannaBoek en is alleen te koop via hollandsebeelden.nl. De ondertitel, 'met liefde voor de Nederlandse foto', wordt volledig waargemaakt. En dat voor maar 12,50 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden