Holland Festival trekt 60 duizend bezoekers

Het Holland Festival 1997 heeft bijna 60 duizend bezoekers getrokken, ongeveer evenveel als vorig jaar. Ook de zaalbezetting van 76 procent kwam overeen met de score van de vorige editie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De hoogste bezoekersgemiddelden trokken het Japanse No-theater (tweemaal uitverkocht), en de theatervoorstellingen On Malta van Mats Ek (tweemaal), Koppen (vijfmaal) en La maladie de la mort (tweemaal). Het Nationale Ballet had één keer een vol huis, net als de Ebony Band. De Nederlandse Opera moest bij twee van de tien voorstellingen van Janaceks Jenufa nee verkopen. Mauricio Kagels liederenopera Aus Deutschland, volgens het HF een artistiek hoogtepunt, werd driemaal gespeeld in een niet uitverkocht Carré. De eigen productie, geleid door Herbert Wernicke en Reinbert de Leeuw, is na de herhaling in Wenen in oktober nog te zien in het co-producerende Stadttheater Basel.

Voor de concerten met alle symfonieën en kamermuziek van Matthijs Vermeulen, vooraf getaxeerd als een dieptepunt in termen van publiekscijfers, meldden zich 5.500 bezoekers. Het HF noemt het een 'zeer positief' resultaat. De dansvoorstellingen met werk van de Zweed Mats Ek hadden een stoelbezetting van niet meer dan 54 procent.

Bij het toneel waren gemiddeld vier van de vijf stoelen vol. De scheidende directeur Jan van Vlijmen noemt het 'een hoopgevende opsteker voor de nieuwe leiding'.

Van Vlijmen, die na zeven festivals plaatsmaakt voor Ivo van Hove, laat zijn opvolger een bijna lege productiemap na. Van Hove begint ook financieel met een schone lei. Toen Van Vlijmen in 1991 aantrad, stond het festival voor 4,5 ton in de rode cijfers.

Het beste zaalbezettingscijfer scoorde Van Vlijmen in 1993 (91 procent). In dat jaar waren onder meer het Deutsches Theater Berlin en John Eliot Gardiner's Mozart-

equipe op bezoek, was Anne Teresa de Keersmaeker centraal choreograaf, was er nieuw muziektheater van Ton de Leeuw en Steve Reich, en produceerde de Nederlandse Opera Pelléas et Mélisande onder leiding van Rattle en Peter Sellars.

De meeste toeschouwers trok het Van Vlijmen-Holland Festival twee jaar geleden. In dat jaar stond de teller stil op 76 duizend, mede door toedoen van de Opera, die een extra productie presenteerde (Noach van Guus Janssen). De editie 1992 was een dieptepunt met 39 duizend bezoekers. Voornaamste reden was dat de Nederlandse Opera in dat jaar een reprise bracht (Mozarts Don Giovanni), en geen toegang kreeg tot het festival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden