Hof: appartement verhuren via Airbnb? Dat mag niet zomaar

Een tegenslag voor huiseigenaren die een centje bijverdienen door hun huis via online diensten als Airbnb te verhuren. Het Hof in Amsterdam heeft bepaald dat het verhuren van een eigen huis voor een korte periode onder 'bedrijfsmatige exploitatie' valt. In het overgrote deel van de woningen die onder een vereniging van eigenaren (vve) valt, is verhuren via Airbnb daarom niet toegestaan.

Airbnb-woningen in Amsterdam Beeld Airbnb

Het Hof bevestigt daarmee de uitspraak van de rechtbank eerder dit jaar. De zaak was aangespannen door een eigenaar van een appartement in een wooncomplex in Amsterdam, die een of twee keer per maand enkele dagen toeristen in zijn huis liet overnachten. De vve besloot in een algemene ledenvergadering 'short stay, hotel- of bed-and-breakfastactiviteiten, korter dan één maand', niet in het appartementencomplex toe te staan. De advocaat van de vve sommeerde hierop de woningeigenaar te stoppen met de verhuur van de woning aan toeristen, op straffe van een boete van 6000 euro.

Gebruik overeenkomstig de woonbestemming
De woningeigenaar was het niet eens met deze inkomstenderving en stapte naar de rechter met het verzoek het besluit van de vve te vernietigen. De rechter stelde echter de vve in het gelijk. Volgens het vonnis is het verhuren van het appartement voor korte periodes in strijd met de splitsingsakte, omdat de 'short stay formule' niet voldoet aan 'gebruik overeenkomstig de (woon)bestemming' zoals voorgeschreven in de splitsingsakte van het wooncomplex, maar onder commerciële exploitatie valt.

Volgens vastgoedrecht-advocaat Thomas van Vugt (AMS Advocaten) staat een dergelijke bestemmingsbepaling vrijwel altijd in een splitsingsakte of het reglement van een vereniging en kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor Airbnb-verhuur in Amsterdam. In Amsterdam zijn ongeveer 4500 vve's. Het merendeel van de Amsterdamse koopwoningen valt onder een vve. 'Tenzij een vve vooraf expliciet schriftelijk toestemming verleent, mag een woningeigenaar zijn eigen woning niet verhuren voor kort verblijf', zegt Van Vugt.

Gesterkt door deze uitspraak
Volgens Van Vugt is de kans groot dat vve's, gesterkt door deze uitspraak, veel actiever woningeigenaren gaan aanpakken op Airbnb-verhuur. 'De uitspraak is juridisch in de haak maar dit is een teleurstelling voor veel mensen die in deze barre tijden extra geld proberen bij te verdienen. Omdat ze hun woonlasten niet kunnen opbrengen of omdat het ze niet lukt om hun tweede woning te verkopen.'

Een kaart van Amsterdam met daarop beschikbare Airbnb-woningen. Beeld Airbnb

De gemeente Amsterdam noemde in juni vakantieverhuur 'een stimulans voor het toerisme en de economie van de stad' 'Vakantieverhuur voorziet in de behoefte van veel buitenlandse toeristen 'to live like a local' en maakt Amsterdam een aantrekkelijke bestemming', aldus wethouder van Wonen Freek Ossel.

Wel zei de gemeente werk te maken van de naleving van de regels hieromtrent. Zo mag er geen sprake zijn van overlast, brandonveiligheid of een bedrijfsmatige verhuur van de woning, de woning mag aan niet meer dan vier personen worden verhuurd en er moet toeristenbelasting worden betaald. Ook moet er altijd expliciete toestemming zijn van de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder.

Sociale huurwoningen
In socialehuurwoningen is vakantieverhuur helemaal niet toegestaan. 'De gemeente en corporaties zullen hier streng op controleren', zegt de gemeente Amsterdam. Onlangs maakte Ymere bekend actief werk te maken met het opsporen van dergelijke praktijken in sociale huurwoningen.

De uitspraak heeft geen invloed op woningen zonder vve of huurwoningen. Bij laatsgenoemde heeft de verhuurder te maken met zijn huurcontract. Ook is er bij een verblijf tussen vijf dagen en een maand achtereen er een hotelvergunning nodig. Amsterdammers die overlast ervaren door vakantieverhuur of illegale hotels kunnen dit aangeven bij een centraal meldpunt van de gemeente.

Volgens de gemeente is de omvang van deze vorm van verhuur nog beperkt, vorig jaar betrof het minder dan twee procent van het totaal aantal overnachtingen in Amsterdam. Woordvoerder Jaap Nieuwenhuis laat weten kennis te hebben genomen van de uitspraak. 'We zijn voordurend aan het kijken of de regels moeten worden aangescherpt en hoe we de regels zo duidelijk mogelijk krijgen, dit nemen we zeker mee in onze overpeinzingen'.

Een Airbnb-appartement in Amsterdam. Beeld Airbnb

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden