Hoezo tangram ouderwets? Tangram is geweldig

Waanzinnig origineel is het prentenboek dat Martijn van der Linden en Maranke Rinck hebben gemaakt van tangram, de eeuwenoude Chinese legpuzzel. Waar blijft die Gouden Penseel?

Pjotr van Lenteren
null Beeld
Beeld

'Kun je tangram schrijven met tangram?', vraagt de 7-jarige zoon. Hij heeft net naast de televisie van het vakantiehuis een bestoft doosje gevonden met zeven stukjes hout erin. 'Ja, natuurlijk kan dat', stamelt zijn vader. Toch wel een beetje schokkend, van het computerspel Minecraft naar tangram in vijf minuten.

We praten hier over de eeuwenoude Chinese puzzel, die in 1816 Amerika en Europa veroverde. Daar mocht op zondag verder niet zoveel. Maar al gauw blijkt dat het spel nog altijd honderdduizenden fans heeft en ligt de smartphone de rest van de middag naast die fascinerende simpelheid met eindeloos veel mogelijkheden. Hoezo tangram ouderwets? Tangram is geweldig.

Zoiets moeten Martijn van der Linden, illustrator, en Maranke Rinck, schrijfster, in het hoofd gehad hebben toen ze begonnen aan het waanzinnig originele prentenboek Tangramkat. Het resultaat mag er zijn: echt zo'n omslag dat de winkelier rechtstreeks uit de doos in de etalage zet. En terecht.

Het verhaal gaat over een meisje dat zich zit te vervelen en een ogenschijnlijk saaie puzzel krijgt. Ze heeft 'toch niks te doen' en maakt eerst een kat en een hond, en dan een krokodil om de hond weg te jagen en heel veel vogeltjes om de krokodil weg te jagen. Steeds schildert Van der Linden op de volgende pagina wat de tangramsilhouetten voorstellen, zodat die voor je ogen tot leven komen. Alleen al voor de kat heeft tangram tientallen varianten.

Het boek is typerend voor de ontwikkeling van Van der Linden (1979), die sinds zijn debuut ruim tien jaar geleden altijd een herkenbare hand heeft gehouden, maar steeds vaker artistieke uitdagingen zoekt. Hij slaagt erin dit te doen zonder zijn speelse karakter kwijt te raken of minder toegankelijk te worden. Integendeel: zijn fantasie en gevoel voor humoristische details spreken kinderen juist enorm aan. Daar mag best wat meer waardering voor zijn.

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij
null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Dit jaar kreeg hij, samen met Edward van de Vendel, een gedeelde Woutertje Pieterse Prijs toegekend voor Stem op de okapi, waarvan de tekst ook genomineerd is voor een Gouden Griffel maar juist de illustraties opvallen. Waar blijft die Gouden Penseel? De jury slaat wat deze illustrator betreft de plank mis en dat is niet voor het eerst.

Met Tangramkat kan dat volgend jaar worden goedgemaakt. Mocht het boek aanleiding zijn tot een nieuwe rage: wel even het echte spel aanschaffen. De kartonnen versie achterin is leuk voor een eerste kennismaking, maar komt moeilijk uit het boek en raakt snel beschadigd. Geeft niet: cadeautje voor de herfstvakantie is dan alvast gekocht.

null Beeld
Beeld

Prentenboek

Maranke Rinck en Martijn van der Linden,
Tangramkat, Lemniscaat; 52 pagina's; €16,95. Vanaf 6 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden