Hoezo, onrust?

De nieuwe documentaire van Ireen van Ditshuyzen heet Onrust in de stad. Deze week werd deel 1 ervan uitgezonden bij de NCRV, en al onder de openingsbeelden liet de maakster bij wijze van persoonlijke notitie gek genoeg weten dat er wat haar betreft geen reden is voor die onrust: 'Moeten...

Waarmee de toon van haar film, over openbare veiligheid inAmsterdam in de eerste vier jaar van deze nieuwe eeuw, ook meteenwas gezet. Hoog de-boel-bij-elkaar-houden-gehalte met anderewoorden, om niet te zeggen: nix aan de handa. En met een stoetvan (witte) buurtregisseurs, jongerenwerkers en agenten om dezeempathische kijk van Van Ditshuyzen van harte te onderstrepen.

Leverde boterzachte quotes als 'We zijn op zoek gegaan hoemensen de stad beleven. En we hebben ontdekt dat Amsterdam zo'n200 dorpen telt, en dat het daar goed gaat' (hoofdcommissarisKuiper). En de Cruijffiaanse uitspraak van Job Cohen: 'Hetvreemde vinden wij vreemd. En iets wat je niet kent, ja, dat kenje niet. En de oplossing is door dat vreemde te leren kennen.Maar dat mot je dan wel willen.' Hooguit mocht voor de cameraworden vastgesteld dat de Antillianen in de hoofdstad nog weleens gedoe willen veroorzaken. Een extra buurtregisseur er maarbovenop, 'want alle beetjes helpen', luidde het motto van Onrustin de stad.

Van Ditshuyzen pikte in aflevering 1 nog net de moord op VanGogh mee, dus misschien dat het maandag uit te zenden laatstedeel van Onrust in de stad over de periode daarna wat grimmigeren journalistieker zal zijn. Want dit leek toch wel heel erg opeen door het stadsbestuur gefinancierde en geautoriseerdepromotiefilm rond 'de juistheid van de Amsterdamse aanpak'.

In De wereld draait door kwam de hoofdman van de Cribs inNederland vertellen dat hij door het executietijdstip van TookieWilliams heen had geslapen. Die uitspraak moest duidelijk makendat onze eigen Cribs er net een wat minder onrustbarendeleefstijl op nahouden dan de broeders in de VS. Ja, dat zeeigenlijk alleen in actie komen tegen lui die 'tegen ons zijn'.Reden voor Matthijs van Nieuwkerk om ook direct in zijnde-boel-bij-elkaar-houden-rol te schieten. Of de Cribs-leider dantoch asjeblief kon beloven dat ze daar geen geweld bij zullengebruiken. Grom, grom, vooruit dan maar. 'Geweldig! Fijn datjullie er waren jongens!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden