Hoeveel Euro kost een gladiool

Inderdaad heeft Martien Bosmans gelijk als hij stelt dat de uitdrukking 'de dood of de gladiatoren' moet luiden (U-pagina, 19 september)....

HEERDE Hans Geers

Vierdaagse

Martien Bosmans maakt (de Volkskrant, 19 september) bezwaar tegen de uitdrukking 'de dood of de gladiolen', nog onlangs gebezigd door Leo Beenhakker: dat moet 'de dood of de gladiolen zijn'. Nu is het waar dat de veranderlijkheid van de taal, de autonome groei ervan, niet zomaar alles rechtvaardigt. Die uitdrukking met de gladiolen is echter in een aanzienlijk deel van Nederland al ingeburgerd, met name rond Nijmegen. Dat heeft rechtstreeks te maken met de Vierdaagse, het jaarlijkse internationale wandelfestijn. Daar wordt na een succesvolle afsluiting de wandelaar in de regel op de laatste dag beloond met gladiolen vanuit het publiek; de weg naar de finish is die dag zelfs omgedoopt in 'Via Gladiola'. Vandaar 'de dood of de gladiolen': je loopt jezelf stuk of je krijgt gladiolen. Zou Leo Beenhakker de Vierdaagse gelopen hebben?

NIJMEGEN Paul Dickmann

Seksvocabulair

Enige tijd geleden heb ik mij zeer geërgerd aan het verhaal van uw columnist Jan Mulder waarin het hele seksvocabulair van deze mijnheer op de voorpagina werd gepubliceerd. De tekening van Jos Collignon 'Viagra in Nederland' vind ik dermate schunnig, vulgair en bovendien discriminerend ten opzichte van ouderen dat ik heb besloten om na 50 jaar mijn abonnement met onmiddellijke ingang op te zeggen. De tekening als zodanig schenk ik symbolisch aan J.M., voor zijn plakboek.

HEEMSTEDEA.C.F. Berkelmans

Meervoud

Wat mij opvalt is dat vrijwel iedereen de naam Euro in het meervoud gebruikt als een waarde wordt aangegeven: (Het is 80 Euro's etc.). Dit is onjuist: eenheden worden gewoonlijk in het enkelvoud gebruikt. Het is 15 gulden, 30 kilometer, 26 Euro etc.).

HAARLEM Jeroen Daas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden