reconstructie

Hoe zeven schilderijen uit de Kunsthal naar het eind van de wereld verdwenen

In de nacht van 15 op 16 oktober 2012 worden zeven schilderijen ter waarde van zo'n zeventien miljoen euro gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. Het is de grootste kunstroof uit de recente vaderlandse geschiedenis. Zeker drie van de zeven werken zijn verbrand. Dinsdag begint het proces tegen de vier hoofdverdachten. Een reconstructie van de 'kunstroof van de eeuw'.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is iets voor kwart over drie 's nachts als particulier bewakingsbedrijf Trigion belt naar de meldkamer van de Rotterdamse politie. Er gaat een alarm af in de Kunsthal en een surveillerende politieauto in de buurt wordt erop af gestuurd. Om 03:25 komen de agenten aan bij het museum aan de Westzeedijk. Het is donker en regenachtig. Met een zaklamp in de hand lopen ze een rondje om het gebouw en inspecteren de omgeving.

Niets te zien, zo op het eerste gezicht. Aan de buitenkant zijn geen sporen van braak of andere bijzonderheden te vinden. Als een paar minuten later de particuliere beveiligers van Trigion verschijnen krijgen de agenten te horen dat ze kunnen gaan.

Nachtelijke wandelaars worden door de vertrekkende dienders gerustgesteld met een sussend handgebaar. De agenten weten dan nog niet dat ze op dat moment de daders van de kunstroof recht in de ogen kijken.

Klungelen
Ondertussen zijn de beveiligers vooral aan het klungelen met de verschillende alarmen. Per ongeluk zijn alle alarmsystemen in het museum geactiveerd in plaats van uitgeschakeld. Ook het geluidsalarm van de branddeur blijft afgaan en dat is vreemd: de deur zit gewoon netjes dicht.

De deur waar de inbrekers naar binnen gingen

Surveillerende agenten vinden 's nachts geen spoor van inbraak Beeld anp
Surveillerende agenten vinden 's nachts geen spoor van inbraakBeeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ieder spoor ontbreekt
In de tentoonstellingshal van de tentoonstelling Avant-gardes, ter ere van het twintigjarige bestaan van de Kunsthal, komen de bewakers tot de ontdekking dat er zeven schilderijen ontbreken. Maar de deuren zijn dicht en ieder spoor van braak ontbreekt. Misschien zijn ze wel met een reden verplaatst, denken de bewakers. Ze besluiten nog geen groot alarm te slaan.

Ze informeren bij het aanspreekpunt van de Kunsthal. Inmiddels beginnen de beveiligers wel iets te vermoeden. Ze wachten tot kwart voor vijf tot een medewerker van de Kunsthal arriveert. Pas dan wordt de conclusie getrokken dat de schilderijen zijn gestolen. Om iets over vijf wordt opnieuw de politie gebeld.

Het is dan ruim anderhalf uur geleden dat verdachten Radu Dogaru en Adrian Procop via een nooduitgang naar binnen zijn gegaan. Door een speciaal beveiligingssysteem wordt de deur automatisch ontgrendeld bij het afgaan van het brandalarm. Dogaru en Procop hoeven slechts het mechanische slot open te breken en staan binnen drie minuten met twee zware tassen weer buiten. Ze worden enkele minuten later, als de buit al is verborgen, tot hun grote verbazing nog sussend toegezwaaid door surveillerende agenten.

Bewakingsbeelden van de Kunsthal, waarop te zien is hoe de dieven binnenkomen

Logo Avant-gardes Beeld -
Logo Avant-gardesBeeld -

De buit ligt inmiddels in de achterbak van een speciaal aangeschafte rode peugeot 306 in het centrum van Rotterdam. In de twee zakken zitten 'Tête d'Arlequin' (1971) van Pablo Picasso; 'La Liseuse en Blanc et Jaune' (1919) van Henri Matisse; 'Waterloo Bridge, London' (1901) en 'Charing Cross Bridge, London' (1901) van Claude Monet; 'Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée' (1888) van Paul Gauguin; 'Autoportrait' (circa 1889 - '91) van Meyer de Haan; en 'Woman with Eyes Closed' (2002) van Lucian Freud.

Triton Foundation
De schilderijen zijn afkomstig uit de privécollectie van de Triton Foundation, een Nederlandse stichting die een verzameling van ongeveer 250 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken in bezit heeft van zo'n 170 invloedrijke kunstenaars uit de periode 1860-1970.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Vlnr met de klok mee: Freud, Matisse, Monet, Monet, Gaugain, Picasso en Meyer de Haan Beeld DvhN
Vlnr met de klok mee: Freud, Matisse, Monet, Monet, Gaugain, Picasso en Meyer de HaanBeeld DvhN

Dogaru en Procop verschansen zich na de inbraak samen met handlanger Eugen Darie in een flatje in de Jonker Fransstraat. Het is het appartement van Natasha, de vriendin van Radu. Als Rotterdam in de loop van de ochtend tot leven komt wordt de auto opgehaald.

Hogerop
De 28-jarige Radu Dogaru vertrekt begin 2012 met zijn drie vrienden Adrian Procop, Eugène Darie en Alexandru Bitu van Roemenië naar de Benelux, weet NRC Handelsblad. Om met een aantal meisjes een klein prostitutienetwerk op te zetten via de website kinky.nl. Maar Radu wil meer. Hij wil hogerop in de criminele rangorde. Kunstroof, dat lijkt 'm wel wat.

Als de tentoonstelling Avant-gardes zeven oktober voor het eerst open gaat voor publiek zijn de Roemeense verdachten allemaal aanwezig in de Kunsthal. De schilderijen zijn ook vanaf de buitenkant goed te zien en vooraf wordt bepaald welke ze willen hebben.

Ze willen al eerder toeslaan, maar op de geplande nachten werkt het weer niet mee en pas in de nacht van 15 op 16 oktober is het donker genoeg.

Transfer naar Roemenië
In Brussel proberen ze de kunstwerken een dag later te slijten aan een tussenpersoon met de bijnaam George Hotu ('George Dief'). Inmiddels verschijnen in de media berichten dat de waarde van de schilderijen in de miljoenen loopt. Nederlandse media schatten de waarde op 100 miljoen euro, de New York Times schrijft over 133 miljoen en Roemeense media hebben het over een buit van ruim 200 miljoen euro.

Als de verdachten doorkrijgen dat de diefstal breed wordt uitgemeten in de media ontstaat er angst. Wat moeten ze doen met zo'n waardevolle buit? Ze besluiten over te gaan tot een transfer naar thuisland Roemenië. Naar de woning van Radu's tante in de oorspronkelijke thuishaven Macin, in de strenggelovige Roemeense provincie Tulcea.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op 19 oktober passeren de schilderijen ingepakt in kussens bij Nadlac de Hongaars-Roemeense grens, in een auto die bestuurd wordt door Darie. Met de schilderijen opgerold en in een plastic zakje wordt geprobeerd de schilderijen in de weken erna in Boekarest te slijten aan de Russische maffia en Roemeense tussenpersonen, onder hen een vertrouweling van een bekende modeontwerper.

In november neemt tussenpersoon Petre C. contact op met een bekende antiekhandelaar in Boekarest. Het gaat om de Matisse. Antiekhandelaar Constantin Dinescu vraagt een kunstspecialist van het Roemeense ministerie voor Cultuur om hem bij te staan.

Op een bijeenkomst op 18 november in het appartement van Dinescu herkent kunstspecialist Mariana Dragu het doek van Matisse als een van de gestolen schilderijen uit de Kunsthal. Op een onbewaakt moment weet ze er een foto van te maken, schrijft NRC vorige maand. Het duurt dan nog een lange tijd voordat justitie de daders heeft gelokaliseerd.

Henri Matisse: 'La Liseuse en Blanc et Jaune' Beeld Politie
Henri Matisse: 'La Liseuse en Blanc et Jaune'Beeld Politie

Mislukt
Op een van de eerste dagen van januari zit Radu met een laptop op schoot in het huis van zijn moeder. Het is koud en buiten sneeuwt het. Hij heeft bij zijn handlangers aangegeven dat hij zo snel mogelijk van de werken af wil. Maar alle deals tot dan toe zijn mislukt.

Die dag in januari lijkt het hem dan toch te gaan lukken. Een rijke wijnboer uit de streek is ineens zeer geïnteresseerd. De schilderijen, 'the dogs' zoals Radu ze noemt, hebben een prijskaartje van 400.000 euro. Wijnboer Serghei Cosma laat weten dat hij bereid dat bedrag te betalen.

Enigszins argwanend vraagt Radu via Facebook aan zijn handlanger Alexandru: 'Waarom denk je dat hij ineens zo graag wil? Gisteren was hij niet geïnteresseerd en vandaag blijft-ie maar bellen...' Radu vertrouwt het niet helemaal. Maar hij is wanhopig en niettemin blij met de interesse van de wijnboer.

Radu's argwaan blijkt terecht. Want wat hij niet weet, is dat de boer samenwerkt met het Roemeense Openbaar Ministerie. Bijna weten Raluca Botea, teamleider in de jacht op de kunstdieven, en Cosma de schilderijen te bemachtigen en Radu op heterdaad te betrappen.

Een paar uur nadat er een afspraak is gemaakt om de volgende dag de deal te sluiten, wordt Radu Dogaru vermoedelijk door een mol gewaarschuwd dat zijn telefoon wordt afgetapt. Hij blaast de deal af en duikt onder. 'We hadden hem bijna op heterdaad betrapt', zegt Botea in The New York Times.

Radu besluit de schilderijen achter te laten bij zijn moeder Olga. 'Laat ze aan niemand zien, mama', drukt hij haar op het hart.

Politieonderzoek
Na intensief politieonderzoek van zowel de Roemeense als de Nederlandse politie wordt Radu op 22 januari in Roemenië opgepakt. De moeder van Radu beseft heel goed dat de arrestatie te maken heeft met die vervloekte schilderijen. Ze begraaft ze in een vlaag van paniek in de tuin van haar zus Natasja.

Toch zit die plek haar niet helemaal lekker. Dan bedenkt ze zich: het kerkhof, waar alles en iedereen veilig ligt en voor altijd met rust wordt gelaten. Daar moeten ze liggen.

Het kerkhof van het dorpje Carcaliu

Het huisje van Olga Dogaru in Carcaliu Beeld ANP
Het huisje van Olga Dogaru in CarcaliuBeeld ANP
Wijnvelden in Roemenië Beeld drinksreport
Wijnvelden in RoemeniëBeeld drinksreport
null Beeld ANP
Beeld ANP

Op 13 februari wordt Radu met drie kompanen officieel aangeklaagd voor de roof van zeven werken uit de Rotterdamse Kunsthal. De moeder van Radu is radeloos. En het zal moederliefde zijn geweest toen ze enkele dagen later besluit de schilderijen te vernietigen. Ze stookt het tegelkacheltje in haar badkamer hoog op. Op de begraafplaats graaft ze de schilderijen op en samen met wat huisvuil en rubberlaarzen verdwijnt alles in de kachel. De asresten worden uitgestrooid in de tuin.

Dat was de beste oplossing. Voor haar en voor haar zoon. Al het bewijsmateriaal was immers vernietigd. Maar al snel komt Olga erachter dat ze hiermee de kans op verzachtende omstandigheden voor haar geliefde zoon Radu heeft verspeeld.

Als ze zelf schuldig wordt bevonden, dan hangt ook haar in Roemenië een gevangenisstraf boven het hoofd; twintig jaar voor destructie van Europees cultureel erfgoed.

Plastic flesjes
Na de bekentenis van Olga gaat de politie op zoek naar de resten. In plastic flesjes wordt de as bezorgd bij een speciaal onderzoeksteam van de Roemeense justitie. Drie maanden onderzoekt het team de as en ander bewijsmateriaal.

Directeur-generaal Ernest Oberländer-Târnoveanu van het Nationaal Historisch Museum leidt het onderzoek en komt op 16 juli met de verklaring dat alle schilderijen zijn verbrand.

De specifieke pigmenten voor de verfkleuren geel en rood en de restanten van de kopspijkers die zich nog in de doeken bevonden, zijn bepalend geweest in het onderzoek van de asresten. Hij baseert zich ook op de gevonden nageltjes waarmee het canvas op het spieraam was bevestigd. Uit analyse van de aangetroffen koperdioxide in drie verschillende soorten spijkertjes blijkt dat die pas een paar maanden in contact waren met de buitenlucht.

Boven: Ernest Oberländer-Târnoveanu en zijn onderzoeksteam. Onder: De nageltjes waarmee de doeken zijn bevestigd en de flesjes waarin de as aan het onderzoeksteam is geleverd

Flesjes waarin de asresten werden aangeleverd Beeld @LexBoon
Flesjes waarin de asresten werden aangeleverdBeeld @LexBoon
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Drie van de zeven verbrand
Later trekt de moeder haar verklaringen in en zegt ze dat ze de schilderijen toch niet verbrand heeft. Tijdens een persconferentie bevestigt Oberländer-Târnoveanu vandaag al wat hij eerder zei. Van zeker drie van de zeven werken kan worden vastgesteld dat ze zijn verbrand. Het gaat in elk geval om de werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse. Ook zijn er sporen van een vierde verbrand schilderij aangetroffen, waarschijnlijk het werk van Lucian Freud, maar dat is niet met zekerheid te zeggen.

De overige werken zijn van de Franse impressionist Claude Monet (twee stuks) en één van de Spanjaard Pablo Picasso. Wat daarmee is gebeurd, is niet duidelijk. Van de twee werken van Monet is sowieso op basis van asresten niet te zeggen of ze zijn verbrand. De twee gestolen Monets (Charing Cross Bridge en Waterloo Bridge) zijn namelijk pasteltekeningen en geen schilderijen op doek. Mochten die ook verbrand zijn, zijn ze niet meer terug te vinden.

De advocaten van de hoofdverdachten van de roof uit de Rotterdamse Kunsthal zeggen dat niet alle kunstwerken zijn verbrand. Zij zullen daarom dinsdag tijdens het proces de rechter vragen pas in september uitspraak te doen. In de tussentijd zullen naar hun overtuiging een of meer van de zeven geroofde werken onbeschadigd opduiken.

Verfilming
Hoe ver gaat een moeder om haar zoon uit handen te houden van politie en justitie? Dat wordt het thema van de film die de Roemeense filmmaker Tudor Giurgiu wil gaan maken. Hij kondigde vorige week aan een film te willen maken over de roof gepleegd door zijn landgenoten.

Giurgiu kwam op het idee, nadat Roemeense media hadden gemeld dat de moeder van de hoofdverdachte alle gestolen schilderijen bij haar thuis in de kachel had gestopt om ze te verbranden. Net op dat moment kwam een bevriende fotograaf terug van een reportage die hij had gemaakt voor The New York Times in Carcaliu.

'Ik was op zich al geschokt door het nieuws dat de schilderijen verbrand waren. Toen vertelde hij me dat Carcaliu echt het einde van Europa is, een zeer gesloten gemeenschap met een strenge religie, waar de meerderheid van de inwoners bejaard is', zegt de filmmaker. 'Het is inderdaad een compleet andere wereld. Dat deed mijn fascinatie alleen maar groeien'.

Foto's van Carcalui (zie fotoreeks onderaan het artikel)

Claude Monet: 'Waterloo Bridge' Beeld Politie
Claude Monet: 'Waterloo Bridge'Beeld Politie
Claude Monet: 'Charing Cross Bridge' Beeld Politie
Claude Monet: 'Charing Cross Bridge'Beeld Politie
Pablo Picasso: 'Tête d'Arlequin' Beeld Politie
Pablo Picasso: 'Tête d'Arlequin'Beeld Politie
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Afloop
Het maakt de regisseur niet zoveel uit hoe het uiteindelijk afloopt. 'Voor mij zit het belangrijkste gegeven in de eenvoud van deze kruimeldieven, die hun buit naar een dorpje aan het eind van de wereld vervoeren, waar de moeder in wanhoop besluit om tijdens een slapeloze nacht de meesterwerken in de houtkachel te stoppen.'

'Want wat is de waarde van een Picasso in de handen van een moeder die haar zoon wil helpen?'

Dinsdag begint in Boekarest het proces tegen de vier hoofdverdachten van de schilderijenroof.

Fotoreeks van Carcaliu

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden