Hoe zeg je nee tegen seks als je in een relatie zit, zonder dat de ander zich afgewezen voelt?

De Seksrabbijn des Vaderlands

Deze week: er is altijd een reden om geen zin te hebben.

Je kunt je partner altijd met handen en voeten van je af duwen als je zin hebt. Foto ANP XTRA

We weten dat je nee moet zeggen als je geen zin hebt, we weten ook dat nee nee is. Desondanks heb je altijd een paar hardleerse individuen. Maar hoe zeg je nee als je in een relatie zit zonder dat de ander zich afgewezen voelt?

Een vriendin van de Seksrabbijn duwde hem eens zachtjes met haar voet van zich af. Dat kan en misschien is lichaamstaal in dergelijke gevallen minder pijnlijk dan omstandige verklaringen, beloften (‘we gaan morgen vrijen, dan ga ik je zo verwennen’) en excuses (‘ik ben net ontslagen, denk je dat je zin hebt om te neuken als je net ontslagen bent?’).

Je kunt je partner dus altijd met handen en voeten van je af duwen of als er een hand naar de schaamstreek glijdt, kun je die hand resoluut wegduwen, zoals je de hand van een kind wegduwt als het naar de koekjes grijpt.

Maar als het wegduwen vaker gebeurt – niet dat er iets mis is met de seksloze relatie – is het verstandig wat verklaringen, bij voorkeur medische verklaringen, bij de hand te hebben. Zo heeft de Seksrabbijn een verloofde eens verteld dat hij geen erecties meer kon krijgen omdat hij van een paard was gevallen. Of impotentie als gevolg van een val van een paard medisch mogelijk is wist de Seksrabbijn niet, maar het klonk plausibel en daar gaat het in dergelijke gevallen om.

U kunt ook zeggen: ‘Het schuurt een beetje.’ Of: ‘Ik heb een blaasontsteking.’ Hartklachten werken altijd prima. (‘Ik geloof dat ik het aan mijn hart heb, ik voel een merkwaardige pijn in de linkerarm, die naar mijn borst trekt.’) Sommige mensen zullen beweren dat je alleen over hartklachten mag beginnen als je echt hartklachten hebt, maar zeker in het geval van seks breekt nood alle wetten.

De opmerking dat u geen tijd hebt omdat u aan het werk bent, is eveneens moeilijk onderuit te halen. Uw partner zal zeker het belang van werk en een regelmatig inkomen inzien. Mocht u dit regelmatig tegen uw minnaar of minnares zeggen, wordt het misschien tijd om van de minnaar een goede vriend te maken.

Huiswerk voor volgende week: bedenk zeven goede excuses om onder seks uit te komen. Deel deze excuses met uw gezin en uw collega’s. Stuur uw excuses ook naar de Volkskrant. De drie beste inzenders zullen worden beloond met een massage.

Meer over