Website Stedenbouw

Hoe volgebouwd is de buurt waarin u woont?

Een nieuwe website houdt de bebouwingsdruk bij met de Floor Space Index (FSI).

Altijd al willen weten hoe vol uw buurt precies is? Vanaf vandaag is er een interactieve kaart beschikbaar, in eerste instantie voor de regio Amsterdam, later voor de rest van Nederland, waarop is te zien hoe dicht bebouwd uw straat, buurt of wijk is. Ook maakt de kaart per bouwblok zichtbaar of er vooral wordt gewoond of gewerkt.

De kaart werkt met de zogeheten Floor Space Index (FSI). Dat is een internationaal gebruikte formule die uitdrukt hoe hoog de bebouwingsdruk in een bepaald gebied is. FSI staat voor vierkante meters bebouwd vloeroppervlak, gedeeld door vierkante meters terreinoppervlak. Een buitenwijk of dorp met veel verspreid liggende bebouwing, zal dus een lagere FSI hebben dan een compacte stadswijk met veel hoge gebouwen.

De hoogste FSI op buurtniveau is gemeten in Rotterdam, Kop van Zuid: waar veel wolkenkrabbers staan werd 3,2 gemeten. Een uitbreidingswijk als Reeshof in Tilburg uit de jaren negentig heeft een dichtheid van 0,5. De grachtengordel in Amsterdam meet 1,9.

De kaart is ontwikkeld door het nationaal Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Met de kaart kun je niet alleen dichtheid bekijken, maar ook kiezen voor de MXI-functie (Mixed Use Index). Daarmee kun je zien of je huis in een woonbuurt ligt, of dat er overwegend kantoorruimtes staan.

Dichtheid wordt ook vaak uitgedrukt in woningen per hectare, of aantal inwoners per vierkante meter. Dat doet echter geen recht aan de fysieke druk op de ruimte. Stedenbouwers gebruiken de FSI bij het ontwikkelen van binnenstedelijke bebouwing. Het huidige woningtekort van 700 duizend huizen zal grotendeels worden opgelost binnen de grenzen van de steden, omdat bevolkingsconcentratie leidt tot minder milieubelasting en meer gebruik van de fiets en openbaar vervoer.

zie www.pbl.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden