Hoe vang ik een rat ?

Het antwoord op 'Hoe word ik een rat?'

Joep Schrijvers stond maandenlang op de eerste plaats in de managementboeken toptien van Intermediair met zijn boek 'Hoe wordt ik een rat?', over de kunst van het konkelen en samenzweren'. Dat geeft te denken over hoe het er aan toe gaat in veel Nederlandse organisaties. Iedereen kent wel de politieke machtspelletjes die worden gespeeld door mensen die daar zelf beter van willen worden. En hoe verleidelijk is het niet om hierin mee te gaan. Voor iedereen die deze verleiding kan weerstaan is er nu het antwoord op Schrijvers' boek.
'Hoe vang ik een rat' rekent af met rattengedrag in organisaties en het idee dat je een sukkel bent als je het algemeen belang of organisatiebelang boven je eigenbelang stelt. De schrijvers, Richard Engelfriet en Peter van der Geer, baseren hun boek op veel kennis en ervaring die ze hebben opgedaan met het voeren van debatten. Ratten zijn volgens hen niets anders dan bange en bekrompen mensen. Een rat heeft helemaal geen lef, maar is een enorme faalhaas. Bang om zijn standpunten toe te lichten, bang om zelf vieze handen te maken en volslagen incapabel om hier verandering in aan te brengen. Het boek geeft handreikingen hoe je het werk van de rat kunt herkennen en aanpakken. Ratten leiden de zaak graag af van de inhoud door iemand met een nieuw idee persoonlijk aan te vallen. De kunst is om daar niet op in te gaan en terug te keren naar de inhoudelijke dialoog. Ratten passen allerlei methoden toe om er vooral voor te zorgen dat er geen dingen in hun eigen nadeel veranderen. Het boek beschrijft het werk van ratten en rattenvangers tijdens debatten, vergaderingen en onderhandelingen en zit gelukkig vol met aansprekende voorbeelden uit de praktijk, waarbij het noemen van bekende Nederlanders niet wordt geschuwd.
'Hoe vang ik een rat' geeft een verfrissende kijk op het politiek gekonkel binnen organisaties en hoe men zich hieraan kan ontworstelen. Een aanrader voor iedereen die zich niet mee wil laten slepen in de legitimiteit van rattengedrag omdat anderen dat ook doen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden