De flexibele opiniemakerThomas Hogeling

Hoe vaak is een potentieel strafblad de reden dat je wel afstand houdt?

null Beeld Melissa de Gier
Beeld Melissa de Gier

De Flexibele Opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: zet geen strafrecht in tegen corona.

Thomas Hogeling

Als je vanuit Amsterdam-Noord de pont neemt naar Amsterdam Centraal, moet je een mondkapje op. Ik heb mensen gebruikte mondkapjes zien overnemen, mondkapjes op kinnen zien hangen en mondkapjeslozen de oversteek zien maken. Vanaf de pont kom je op een druk kruispunt waar alle verkeersregels zijn afgeschaft. Let op elkaar en voorkom ongelukken, is het devies. Het werkt uitstekend.

Het strafrecht zou het uiterste redmiddel moeten zijn tegen ongewenst gedrag. Helaas wordt het steeds vaker gepresenteerd als oplossing in plaats van noodzakelijk kwaad. Huiselijk geweld? Keihard straffen. Schulden? Keihard straffen. Ondermaats onderwijs? Keihard straffen. Corona? Keihard straffen. De onderliggende problematiek wordt genegeerd, de slachtoffers hebben er weinig aan, maar je straalt wel daadkracht uit.

Wat nou als we Nederland iets meer gaan zien als dat anarchistische kruispunt? De boetes vervangen we door het volgende advies: let op elkaar en krijg geen corona. Maatregelen voor horeca, stadions en theaters houden we gewoon in stand, voor vliegtuigen maken we ze zelfs iets strenger en zomaar een vreemde in het gezicht hoesten mocht voor corona ook al niet. Maar verder geen boetes voor individuen meer.

Hoe vaak is een potentieel strafblad de reden dat je wel afstand houdt? En hoe vaak geef je iemand in de supermarkt de ruimte omdat je dat simpelweg juist vindt om te doen? Hoeveel besmettingen zijn er nou echt voorkomen dankzij die boetes?

Premier Rutte wil dat we de regels niet zien als iets waar je onderuit moet proberen te komen, ‘want we zijn toch volwassen met z’n allen in Nederland?’ Dat klopt, als je de niet-volwassenen even negeert. Maar de willekeurig uitgedeelde coronaboetes verleiden ons – net als voetbalsupporters manen hun bek te houden – wel tot kinderlijk gedrag.

Als de juf het niet ziet, mag het. En als hij het mag, dan mag ik het ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden