Hoe Sony het spelen van games meer tot een groepsgebeuren probeert te maken

Gamen is meestal een solitair tijdverdrijf. Sony probeert met Playlink gamers samen te brengen via hun smartphones.

Beeld uit het spel Knowledge is power

Wie droomt ervan mee te doen aan Wie is de mol? (2,5 miljoen televisiekijkers steken nu een vinger op)? Voor al die onbekende Nederlanders heeft Sony iets bedacht dat aardig in de buurt komt. In het computerspel Hidden Agenda moet je met maximaal zes huisgenoten of vrienden een seriemoordenaar achter de tralies zien te krijgen. Dat doe je door steeds te kiezen uit opeenvolgende dilemma's. De meerderheid beslist. Bijvoorbeeld: redden we als politieagente een collega in het nauw of redden we een gijzelaar van een nakende elektrocutie?

Zap! (Sorry.)

Met Wie is de mol? heeft Hidden Agenda gemeen dat een van de spelers een geheime taak krijgt toebedeeld. Weet hij die ongezien tot een goed einde te brengen, dan wint deze stiekemerd een ronde. Ontdekken de anderen de boze opzet dan kunnen ze de dubbelspion dwarszitten - ieder voor zich. Hidden Agenda heeft dus niet één mol, er kunnen wel vijf saboteurs aan het werk zijn.

Hidden Agenda is een van de vijf games voor de PlayStation 4 die Sony heeft uitgebracht onder het banier PlayLink. Dat is een poging van de Japanners om het spelen van games meer tot een groepsgebeuren te maken. De meeste gamers zitten in hun uppie achter hun spelcomputer of de pc, zelfs als ze deelnemen aan internettoernooien waarbij ze tegen of met tientallen gamers spelen. Meestal anoniem.

Er zijn wel games die je met zijn tweeën of vieren zittend op de bank voor hetzelfde televisiescherm kunt spelen, maar ze worden steeds zeldzamer. Die spellen hebben ook nog eens de makke dat elke deelnemer over zijn eigen afstandsbediening moet beschikken. Die controllers kunnen behoorlijk prijzig zijn: die van de PlayStation 4 beginnen bij 49 euro. En je moet ook nog eens wijs worden uit zeventien knoppen, trekkers en pookjes op zo'n stuurtje.

Die problemen lost PlayLink op door iedereen te laten meespelen met zijn smartphone. In Hidden Agenda maak je met je vinger je keuze uit twee opties. Maar je kunt in sommige scènes ook op het scherm het schijnsel van een zaklamp over een pikdonkere plaats delict laten gaan, op zoek naar aanwijzingen. Iedere gamer voor zich, God voor ons allen.

Beeld uit Singstar Celebration

Karaoke-klonen

Sony is niet de enige en niet de eerste die zijn tanden zet in het fenomeen 'samenspel op het bankstel'. De Amerikaanse studio Telltale introduceerde twee jaar geleden de optie 'Crowd Play', waarbij de bankzitters gezamenlijk het verloop van het verhaal bepalen in games als Batman en The Walking Dead. Bij 'Crowd Play' kunnen tot liefst tweeduizend deelnemers zich met de koers bemoeien, maar niemand zal over zo'n grote huiskamer beschikken (laat staan over een bank waar ze allemaal op passen).

Er is een genre games waar de smartphone al een tijdje een welkome ondersteunende rol heeft: de karaoke-klonen voor de PlayStation, Microsoft Xbox en Nintendo's Switch. De mobiele telefoons maken de aanschaf van een speciale microfoon overbodig. SingStar Celebration is een van de vijf PlayLink-spellen, maar de smartphone blaast al langer een partijtje mee in de zangwedstrijden van Ubisofts Just Sing.

De uitdaging voor Sony met PlayLink zit hem nu in de ontwikkeling van games die fanatieke gamers en ik-heb-niet-zo-veel-met-games-vrienden gezamenlijk aan de bank en de tv kluistert. Hidden Agenda is een goede zet in de richting, net als Planet of the Apes: Last Frontier. Daarin beslissen de deelnemers als mens of aap over de uitkomst van een soort interactieve film. Opmerkelijk is dat mensen en apen in Last Frontier met dezelfde gewetensvragen worstelen: schieten we de tegenpartij te hulp of schieten we ze overhoop?

Knal! (Sorry).

HR-strepen

Knowledge is Power

Dit spel voor maximaal zes spelers, vanaf 12 jaar, is een soort Trivial Pursuit, met de optie om je tegenstanders te saboteren door de antwoorden op de meerkeuzevragen op hun smartphones af te dekken met verf of ijs.

Beeld uit Knowledge is power

That's You!

Een kennisquiz voor maximaal zes spelers vanaf 12 jaar, met duizend vragen waaruit vooral moet blijken hoe goed je de ander kent. Typische vraag: als de wereld vergaat, wie zou er dan toch naar kantoor gaan?

Hidden Agenda

Je maakt keuzes voor een rechercheur en een openbaar aanklager die een seriemoordenaar proberen te pakken. Je speelt samen of geeft één speler een geheime taak. Vanaf 16 jaar, maximaal zes spelers.

Beeld uit Hidden Agenda

Planet of the Apes: Last Frontier

Wie wint het gevecht tussen mensen en apen? In hoeverre laat je je geweten spreken? De meerderheid van stemmen bepaalt de loop van de gebeurtenissen. Vanaf 18 jaar, maximaal vier spelers.

SingStar Celebration

Karaoke voor spelers vanaf 12 jaar. Een mini-Songfestival met maximaal acht deelnemers. Wordt geleverd met dertig popklassiekers.

Alle PlayLink-titels kosten 19,99 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden