Hoe slechter voetbal hoe meer tv

Met het product voetbal, voor de meeste voetbalbestuurders is het allang geen spel meer, is iets wonderlijks aan de hand....

Het aantal seizoenkaarthouders in de eredivisie blijft maar stijgen en voetbal op tv scoort onverminderd hoog. Ook louter Nederlands voetbal. Zelfs het tenenkrommende gepruts in de eerste divisie, de commerciële omroepen zenden het uit, trekt kennelijk voldoende kijkers om het lonend te houden.

Almaar slechter wordt het Nederlandse product en almaar meer wordt het uitgebaat. Vanavond begint de VARA met een nieuw sportprogramma, Studio Spaan, dat blijkens het persbericht van de omroep voor alles over voetbal zal gaan.

Het wordt een 'satirisch' programma, belooft de VARA. Zo bezien is de komst van Studio Spaan dan wellicht níet zo wonderlijk: satirici leven van slechte producten en het Nederlandse voetbal verdient het om gehekeld te worden.

Het betekent de terugkeer van Henk Spaan (51) bij de publieke omroep. De 'sportfanaat- en voetballiefhebber' (VARA-persbericht) Spaan maakte in de jaren zeventig voor diezelfde omroep het prachtige radio-programma Tussen start en finish, ook over sport. Spaan liet nadien zijn grote liefde (voetbal) een beetje los, belandde in de lolligheidsindustrie (tv-programma's Pisa en Verona) en dan blijft doorgaans de straf niet uit: jarenlang rommelen bij Veronica.

Dat Spaan van voetbal houdt en een kenner is, staat vast. Zo is hij mede-oprichter van het literaire voetbalblad Hard Gras. Spaan is ook regelmatig te gast in het zondagse RTL5-programma Sport aan Tafel, waarin journalisten voornamelijk over voetbal praten. In dit amusante programma wordt veel onzin gedebiteerd. Door Voetbal International-hoofdredacteur Johan Derksen bijvoorbeeld: 'De beste sportjournalisten zijn de voetbaljournalisten.' Juist niet, moet de conclusie luiden. Het almaar slechter wordende product trekt vanzelf almaar slechtere journalistieke begeleiding aan. Derksen hoeft maar één keer op de perstribune van Ajax te zijn en hij zou zijn mening al moeten bijstellen.

Maar Derksen en Hugo Camps (andere Sport aan Tafel-coryfee) zijn zelden of nooit in stadions. Henk Spaan wel. Dat hij nogal vaak koketteert met het 'ontdekken' van grote talenten (liefst Italiaanse of Franse voetballers), irriteert menig voetbalverslaggever. Waarom is een raadsel. Wie werkelijk van voetbal houdt, behoort dit soort borrelpraat, beter kantinepraat, kenbaar te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.