Achtergrond

Hoe overleven kindsterretjes Hollywood?

De talentvolle acteur Jacob Tremblay (9) mocht zondag de Oscar uitreiken voor de beste korte film en stal daarmee ieders hart. Kinderen die al vroeg veel geld, aandacht en status krijgen, hebben vaak moeite met opgroeien. Wat zal Jacobs lot zijn?

Jacob Tremblay als Jack en Brie Larson als Joy 'Ma' Newsome in de film Room.

Vrolijk stond hij de pers te woord op de rode loper bij de Oscaruitreiking, afgelopen zondag. Hij beantwoordde vragen over zijn kleding (smoking van Armani, Darth Vader-sokken eronder), zijn favoriete ster (Oscar Isaac) en zijn verwachtingen van de avond ('Brie! Ik wil dat Brie wint!'). Jacob Tremblay, negen jaar oud, was zelf niet genomineerd, maar mocht wel de prijs uitreiken voor de beste korte film. Dat deed hij op een houten kruk, omdat hij anders niet bij de microfoon kon. Backstage ging hij op de foto met zijn helden, de robots uit Star Wars.

Met deze en andere extreem schattige momenten werd hij, volgens de Amerikaanse showbizzmedia, de 'winnaar van de Oscaravond'. Eerder was hij al uitgeroepen tot koning van 'Awards Season', het filmprijzenseizoen dat loopt van november tot februari. De jonge acteur uit het kippevel veroorzakende drama Room, waarin hij naast Brie Larson (26) de hoofdrol speelt, stal bij elke prijsuitreiking de show. Op Instagram plaatst hij selfies met beroemdheden, voorzien van veel blije uitroeptekens. Tegen interviewers maakt hij, met zichtbaar gemak, precies de juiste grapjes.

De ware ontdekking van de film

Het is duidelijk: Jacob Tremblay is de ster van het moment, meer nog dan Oscarwinnares Brie Larson, die toch ook aardig in de schijnwerpers staat. Dat haar jonge tegenspeler extra aandacht krijgt, is niet eens onterecht. Larson heeft haar Oscar absoluut verdiend voor haar dappere, emotioneel complexe rol in Room, maar Tremblay is de ware ontdekking van de film. Als de vijfjarige Jack, die geen andere wereld kent dan de kleine kamer die hij niet kan verlaten, is hij haast griezelig overtuigend.

Jack is aanvankelijk naïef en optimistisch, maar wanneer de ernst van zijn situatie tot hem doordringt, weet Tremblay - pas zeven jaar tijdens de opnamen - ook duisterder lagen aan te boren. Wat hij daarbij aan begrip en inlevingsvermogen demonstreert, is ongewoon voor zijn leeftijd. Bovendien ontbreekt de net te keurige declamatie die bij veel kindacteurs te horen valt. Bij Tremblay rollen de woorden zeldzaam naturel uit zijn mond.

De jongen heeft dus talent. Van alle kinderen die de laatste jaren in films te zien waren, springt Tremblay eruit. Zijn optreden in Room is ook geen toevalstreffer: hij speelde daarnaast in de horrorfilm Before I Wake en was te zien in diverse televisieseries en commercials. Geen wonder dat hem een geweldige carrière wordt voorspeld. Maar hoe groot is de kans daarop eigenlijk, voor een acteur die zo vroeg al doorbreekt? Moeten we niet eerder vrezen voor Tremblays toekomst, in plaats van te verwachten dat alles vanaf nu op rolletjes loopt?

Jacob Tremblay en Abraham Attah reiken de Oscar uit voor beste korte film.Beeld epa

Van roem naar de dood

Wie naar de geschiedenis van kindsterren in Hollywood kijkt, kan alleen nog maar medelijden hebben met de negenjarige. De filmindustrie, zo lijkt het, vreet piepjong talent meestal met huid en haar op. Er zijn talloze voorbeelden te vinden van acteurs die op jonge leeftijd succesvol waren, om later diep weg te zinken. In de akeligste gevallen leidt roem op jonge leeftijd naar een veel te vroege dood; beruchte voorbeelden zijn Corey Haim, Brad Renfro en Brittany Murphy, die alle drie stierven aan een overdosis. Ook River Phoenix, die op tienjarige leeftijd begon met acteren, past in het rijtje.

Natuurlijk pakt het niet altijd zo dramatisch uit. In het meest gangbare scenario raakt de kindster vanaf de puberleeftijd simpelweg uit beeld. Schattigheid heeft nu eenmaal een houdbaarheidsdatum. De meeste jonge acteurs blijken na hun groeispurt ineens niet meer zo aantrekkelijk en gewild. Denk aan Haley Joel Osment, het leuke, knap acterende jongetje uit The Sixth Sense, genomineerd voor een Oscar in 2000. Op zijn vijftiende raakte zijn acteercarrière in het slop; de inmiddels 27-jarige Osment werkt nog altijd aan zijn comeback.

Na de Smurfen

De negenjarige Jacob Tremblay acteert sinds hij vijf is, in navolging van zijn oudere zus Emma, die onder meer een rol had in de actiefilm Elysium. Jacob was voor het eerst te zien in Smurfen 2 (2013). Met zijn rol in Room won hij de Critics' Choice Award voor beste jonge artiest. Het gezin Tremblay woont in de Canadese gemeente Langley, bij Vancouver. Ook Jacobs jongste zusje Erica acteert al. Hun vader, politieman Jason Tremblay, is inmiddels net als Jacob zelf een internetsensatie: sinds hij zijn zoon begeleidde op de rode lopers werd hij omgedoopt tot 'Hot Dad'. Moeder Christina Candia Tremblay is huisvrouw.

Room is verpletterend fragiel en hartverscheurend (*****)

Uiterst fragiele scènes zijn het, die met minder begaafde hoofdrolspelers gemakkelijk hadden kunnen mislukken. Zo niet met Larson en Tremblay, die diep onder de huid van hun gehavende personages kruipen en elke fase van hun verwerkingsproces geloofwaardig verbeelden. Zo zorgen zij dat Room, als verontrustende publieksfilm én als verpletterend duet voor moeder en zoon, nog lang nazindert. Lees hier de recensie.

Drugs- en alcoholmisbruik

Opvallend vaak kampen voormalige kindsterren met drugsproblemen. Van Tatum O'Neal en Drew Barrymore tot Lindsay Lohan, van Macaulay Culkin tot Edward Furlong: drugs- en alcoholmisbruik lijkt eerder de norm dan de uitzondering. Hoe dat komt? De voormalige actrice Mara Wilson, die als kind speelde in Matilda (1996) en Mrs. Doubtfire (1993), gaf er een aantal redenen voor in een artikel dat ze schreef voor de website Cracked.com. De belangrijkste: falende ouders, een inhalige industrie en een ongezond ego. Kinderen die al vroeg veel geld, aandacht en status krijgen, raken eraan gewend en hebben moeite met opgroeien.

Hollywood, vindt Wilson, zou moeten ophouden kindsterren op te hemelen en uit te persen. Aan de andere kant stelde Haley Joel Osment in een recent interview in het tijdschrift Details dat hij als kindster een prima tijd beleefde. De reden dat hij niet in een diep gat viel toen het voorbij was, zegt Osment, is dat zijn vader hem erop voorbereidde. Geniet er maar van zolang het duurt, was het advies, want er komt een moment dat ze je niet meer willen.

Het is daarom beter ervan uit te gaan dat Jacob Tremblay níét uitgroeit tot een groot acteur. Wanneer zijn smokings geen kindermaatje meer hebben, ligt alles immers open. Misschien hoort hij wel bij het selecte groepje acteurs dat vroeg begint en weet te overleven in Hollywood; Christian Bale, Jodie Foster en Ryan Gosling hebben bewezen dat het kan. Ook Brie Larson begon al op jonge leeftijd met acteren, maar moest lang wachten op haar doorbraak. Als zij haar kleine co-ster leert hoe hij moet omgaan met verwachtingen en teleurstellingen, kan het met Tremblay best goedkomen.

Kindsterretje Mara Wilson in Miracle on 34th Street.Beeld anp
Jacob Tremblay op de rode loper.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden