Zes vragen

Hoe nu verder met Volkert?

Volkert van der G. overtrad regels tijdens zijn proeftijd, zo meldde Brandpunt-Reporter zondag. Wat nu?

Beeld ANP

Hoe is de tv-reportage tot stand gekomen?

Een kennis van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is de bron van het verhaal. Hij benaderde een verslaggever van de website Crimesite en toonde de journalist een heimelijk gemaakte opname van een gesprek met Van der G. uit september 2014, vier maanden na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Via de verslaggever belandde de zaak bij een collega, Vincent Verweij, die op freelancebasis televisieprogramma's maakt. Verweij vroeg de kennis nogmaals af te spreken met Van der G., in de hoop op meer informatie en betere beelden. Het tweede gesprek, op een terras in Utrecht in juni 2015, is vastgelegd met drie verborgen camera's. Beide gesprekken zijn gebruikt door Brandpunt-Reporter.

Schendingen

Volgens Brandpunt-Reporter overtrad Van der G. zijn mediaverbod door contact te leggen met De Telegraaf. Bovendien werkt hij volgens het programma zijn resocialisatie tegen.

Wie was de informant?

Verweij is spaarzaam met informatie over zijn bron. 'Een oppervlakkige kennis van Volkert van der G.; meer kan ik niet zeggen, dat hebben we zo afgesproken omdat we hebben beloofd geheim te houden wie hij is.' Volgens de journalist heeft de kennis een onkostenvergoeding gekregen voor de gesprekken met Van der G. '1.500 euro, dat is geen exorbitant bedrag voor drie à vier dagen werk.'

Was de informant blij met het resultaat?

Uiteindelijk niet. De bron probeerde zondag met een kort geding te voorkomen dat het programma werd uitgezonden, bevestigt een woordvoerder van KRO/NCRV desgevraagd. Volgens een insider wilde Van der G.'s kennis op het laatst niet meer meewerken, uit angst dat hij in kleine kring zou worden herkend en in de problemen zou komen. Mede daarom is de man niet herkenbaar in beeld en is zijn stem vervormd. Verweij zegt dat het kort geding pas is aangespannen nadat Van der G. was geïnformeerd. 'Het zou mij niet verbazen als Volkert mijn informant onder druk heeft gezet om zich terug te trekken, met een juridische procedure in het vooruitzicht.'

Loopt Van der G. nu gevaar?

De emoties lopen niet meer zo hoog op als na de moord en na Van der G.'s vrijlating, maar uit de beelden van Reporter komt hij naar voren als uitermate onsympathiek. De kans dat iemand de dader herkent en hem iets aandoet, is er zeker niet kleiner op geworden. Tot nu toe is er in ieder geval niets gebeurd, zegt Verweij, die beklemtoont dat het besluit om dit uit te zenden 'zorgvuldig' is genomen.

Moet Van der G. de cel in, of zijn uitkering terugbetalen?

Van de 18 jaar celstraf die de moordenaar kreeg voor het doden van Fortuyn, heeft hij er 12 uitgezeten. Hij is nu onder voorwaarden vrij. Nabestaanden en anderen hebben het Openbaar Ministerie maandag verzocht de dader alsnog op te sluiten, omdat hij afspraken over zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft overtreden.

Het CDA vindt dat Van der G.'s uitkering moet worden stopgezet, omdat hij in de uitzending zei dat hij niet solliciteert. Of dat gebeurt, is zeer de vraag. Uitspraken tijdens een informeel gesprek op een terras zijn geen hard bewijs, hooguit aanleiding voor nader onderzoek. Van der G. kan altijd beweren dat hij zat op te scheppen.

Wat betekent dit voor advocaat Stijn Franken?

In het programma zegt Van der G. dat de eerste foto's die na zijn vrijlating verschenen in De Telegraaf in scène zijn gezet. Zijn raadsman Stijn Franken zou contact hebben gelegd met de fotograaf, om een einde te maken aan de strijd om de eerste nieuwe beelden van de moordenaar. Dat is volgens Reporter in strijd met zijn mediaverbod: Van der G. zou alleen contact mogen hebben met journalisten als het OM en de Reclassering dat expliciet hebben goedgekeurd. De Reclassering zei op tv van niets te weten.

Of het OM toestemming heeft gegeven, wilde een woordvoerster maandagavond niet zeggen. Ook Franken is zwijgzaam: 'Ik moet me houden aan mijn geheimhoudingsplicht. Die geldt ook als er allerlei onzinnige verhalen de ronde doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden