MediaTop & Flop

Hoe nieuwe tijden nieuw publiek naar het theater brengen en DWDD een brainfart presenteerde

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Pierre Bokma over Arjan Lubach en een brainfart die uitvergroot werd in DWDD.

Haro Kraak en Hein Janssen
Arjen Lubach. Beeld Arjan Benning
Arjen Lubach.Beeld Arjan Benning

Top

‘Iedereen met een leuke babbel gaat tegenwoordig voor een zaal staan. Je wordt er helemaal gek van’. Aldus Pierre Bokma in een interview in de nieuwe HP/De Tijd.

Met vlotte babbelaar doelt Bokma met name op Arjen Lubach, die dit seizoen met zijn programma Lubach LIVE succesvol langs de schouwburgen toert. Bokma vermoedt dat Lubach op televisie honderd keer beter is dan in het theater. ‘Die mensen nemen ook de zuurstof weg voor de toneelcultuur’, zegt hij.

Intussen is Bokma zelf wekelijks te zien in het verontrustend onleuke tv-programma Kanniewaarzijn. Elke toneelacteur gaat tegenwoordig met een raar pruikje op tv een beetje mal staan doen. Je zou er helemaal gek van worden.

Lubach reageerde snel, gevat en scherp met een aan Bokma gerichte brief op Instagram. Daarin schetst hij zijn carrière, die zeventien jaar geleden juist in de marge van het theater begon. En nu speelt hij dus voor volle zalen: ‘Allemaal jonge mensen die wellicht een volgende keer bij een poster van jouw voorstelling denken: hee, toen die avond met Lubach was tantoe nice, laten we nu ook naar die avond met die wacke nazi uit Rundfunk gaan’.

Zo is het maar net. Artiesten als Lubach zorgen voor reuring in het theater en nieuw publiek.

Matthijs van Nieuwkerk. Beeld ANP Kippa
Matthijs van Nieuwkerk.Beeld ANP Kippa

Flop

Matthijs van Nieuwkerk is, zoals bekend, fan van Veronica Inside. In DWDD wordt dan ook vaak over en met de VI-mannen gepraat. Een aanleiding om ophefopwekkende filmpjes te vertonen is meestal snel gevonden.

Zo ook woensdag. Wilfred Genee schoof aan en had Henny Huisman meegenomen, die door Van Nieuwkerk meermaals werd aangekondigd als ‘pastoraal werker’. Een functieomschrijving die hij kennelijk zelf had bedacht.

‘Nazorg’ ging Huisman verrichten voor VI; wie is beledigd door Derksen, Gijp of Genee zou een bezoekje krijgen. Vooral om te zeggen ‘dat ze zich niet druk moeten maken’, zei Huisman. Excuses zouden ze in elk geval niet krijgen.

Hoe dat in de praktijk zou gaan – niemand had eigenlijk een idee. Genee, die Huisman ironische ophemelde (‘Hij heeft het hartstikke druk’), gaf toe dat hij niet wist of het rubriekje een goed idee was. Aan het eind lag hij dubbel: een heel item volgeluld over iets wat nog helemaal niets is.

Dus: er is een talkshow waarin iedereen voortdurend beledigd wordt, maar dat is satire, of kroegpraat, nee: theater. En dan gaat een uitgerangeerde presentator een act opvoeren om die mensen (en zichzelf) nog meer voor schut te zetten. Als het überhaupt al doorgaat.

Hoeveel cynische lagen niets kun je op elkaar stapelen? Een brainfart uitvergroot tot een item aan de nationale borreltafel, dankzij DWDD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden