Hoe moeten we Eva leuk gaan vinden als we niet weten wie ze is?

jeugdtheater Eerst is het een doos met een kijkgaatje, daarna een oude kamer met krakende planken, dan weer een doos en tenslotte is het een nieuw huis, als de verhuizing eindelijk gelukt is....

Naast actrice Eva Zwart en regisseur Lieke Benders in een klein rolletje, staat er nog een belangrijke speler op het toneel in Vreemd van productiehuis Bonte Hond. Dat is het veelvormige doos-huis dat werd ontworpen door Marq Claessens.

Vreemd gaat over het loslaten van een oude woonplek. Over afscheid nemen van dingen waar je vroeger misschien niet over nadacht, zoals geheime nissen of vlekken op de muur. Dingen die nu, geconfronteerd met vertrek, opeens heel waardevol lijken. Eva Zwart is er in ieder geval eindeloos mee bezig. Steeds opnieuw toetert buiten de verhuiswagen en steeds roept ze weer ‘wacht!’ en neemt dan snel van iets anders afscheid. Herkenbaar. Af en toe een beetje ontroerend.

En toch. Het stuk mag nauwelijks een voorstelling heten. Van een ontwikkeling in Eva is geen sprake, de inhoud van het verhaal is zó minimaal en monotoon dat het een etude lijkt en tal van vragen die het stuk oproept, worden niet beantwoord. Waarom heeft de verhuizer bij eerste binnenkomst een paardenhoofd van plastic op? En waarom daarna niet meer? Is degene die verhuist eigenlijk een volwassen vrouw of een meisje?

Het ene moment doet ze uitgesproken kinderlijk, dan trekt ze weer volwassen perfect passend hooggehakte pumps aan en doet er een paar pasjes op. Hoe moeten we haar leuk gaan vinden als we niet weten wie ze is?

Aan Vreemd is waarschijnlijk hard gewerkt, maar toch oogt het eindresultaat nogal wezenloos. Alsof Lieke Benders niet verder heeft gedacht dan dit: iemand gaat verhuizen en neemt afscheid van de dingen. Punt. Dat is jammer, want met Eva Zwart én een ingenieus huis in de hoofdrollen, had er nog veel meer in gezeten.

Jowi Schmitz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden