PodcastHiske Versprille

Hoe meer je weet over recept én chef, hoe meer je proeft, blijkt in podcast Cheft (****)

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: eetliefhebber en journalist Hiske Versprille maakt audiobiografieën van de interessantste chefs van Amsterdam. Ook leuk voor niet-foodies.

Hiske Versprille met Leonardo Pacenti in de keuken van restaurant Toscanini. Beeld Cheft
Hiske Versprille met Leonardo Pacenti in de keuken van restaurant Toscanini.Beeld Cheft

Als ik weer eens moet uitleggen waarom de podcast zo’n fijn medium is, vertel ik vaak dat een goede aflevering een vervelend klusje kan optillen tot een aangenaam tijdverdrijf. Luister tijdens het koken eens naar podcast Cheft. Terwijl je in je krappe keukentje een pan pasta afgiet, word je meegenomen achter de schermen van sterrenzaak Rijks of het Italiaanse restaurant Toscanini.

Cheft (****)

Culinaire podcast

Geproduceerd door Dag en Nacht.

Onder de noemer ‘hoe meer je weet, hoe meer je proeft’ duikt culinair journalist Hiske Versprille in Cheft de keukens in van de beste chef-koks van Amsterdam. In elke aflevering bereidt hij (en een enkele keer zij) een exemplarisch gerecht, terwijl Versprille de kok interviewt over zijn drijfveren en culinaire keuzes.

Voor wie haar niet kent: ‘Hiske’ is een begrip in het Amsterdamse eetwezen. Als restaurantrecensent is ze nu nog verbonden aan Het Parool (na de zomer schrijft ze die voor de Volkskrant) en in die rol heeft ze menig restaurant op de kaart gezet – en de deuren doen sluiten. Haar stukken zijn geestig, toegankelijk en goed onderbouwd. Die kwaliteiten weet ze te vertalen naar audio.

De leukste van de vijf tot nu toe verschenen afleveringen is die over chef-kok Leonardo Pacenti van Toscanini aan de Amsterdamse Lindengracht, een restaurant waar Versprille zelf jaren werkte. Pacenti bereidt een eenvoudig gerecht: AOP, oftewel aglio, olio e peperoncino, waar toch nog een hoop mee kan misgaan: knoflook pers je niet, die snij je. Kookvocht door de gootsteen spoelen? Zonde, die kan de saus afmaken. En pasta te vroeg koken? ‘Killing’, vertelt de kok met gevoel voor drama. ‘Een doodzonde’, voegt Versprille toe.

Versprilles adagium 'hoe meer je weet, hoe meer je proeft' gaat niet alleen op voor de receptuur, maar ook voor de chefs. Het gerecht in de aflevering fungeert als kapstok voor een audiobiografie van de chef. Zo blijkt Pacenti in het gesprek een beetje conservatief, wat je terugziet in zijn klassieke gerecht. De ambitieuze Sidney Schutte van Librijes Zusje daarentegen gaat juist vol voor het experiment.

Cheft is niet alleen leuk voor foodies, maar ook voor de geïnteresseerde leek. Versprille gaat met de chefs de diepte in, maar fungeert ook als tolk tussen kok en luisteraar. Soms schiet ze daar in de voice-over iets in door, wanneer ze vertelt wat ze geleerd heeft of tof vindt. Nergens voor nodig. Spontane verzuchtingen als 'fucking lekker' en 'het is héérlijk' zeggen genoeg.

Laten we hopen dat Versprille, als ze na de zomer voor het Volkskrant Magazine door het land trekt om restaurants te bespreken, haar geluidsman meeneemt, want Cheft smaakt naar meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden