Hoe lijnen eenhoornpoeder deze vrouwen plotsklaps in spannende My Little Pony's omtoveren

Nieuw Venster

In deze rubriek werpt Loes Reijmer een blik op online cultuur.

Victoria's Secret angels Romee Strijd (l.) en Taylor Hill. Foto Instagram Romee Strijd

Het leven kent een paar zekerheden. De zon komt op en gaat weer onder. De perfecte kooktijd van een middelgroot ei is acht minuten. En zodra er een camera in de buurt is, verandert een Victoria's Secret-model in een huppelig doch hypersexy kindvrouwtje.

Deze week werd de jaarlijkse lingerieshow wereldwijd op televisie uitgezonden. Dat zal u hoogstwaarschijnlijk zijn ontgaan - mij in ieder geval wel - want de show was woensdagnacht te zien op Net5. Er keken minder dan duizend mensen. In de avond ging de uitzending in de herhaling en toen zagen 130 duizend kijkers de amazones met push-upbeha's aan over de catwalk trippelen. Nog steeds niet echt klinkende cijfers, aangezien het hier over 'dé show der shows' zou gaan.

Negatieve gevolgen

Maar Victoria's Secret heeft tv ook helemaal niet meer nodig. Via Instagram en YouTube houden de modellen ons al maanden op de hoogte van hun voorbereidingen voor de show. Sites als Vogue.nl schrijven weer nietszeggende berichtjes op basis van die sociale media-posts. Ik weet dat toevallig, omdat een minuscuul deel van mijn hersenen er toch op reageert en dat is helaas net het gedeelte dat mijn vingers laat klikken op koppen als 'Zo houdt Romee Strijd haar Victoria's Secret Angels training vol'. Diezelfde Romee Strijd, een Nederlands topmodel, liet in een vlog zien hoe ze met een koffer vol havermout, proteïnerepen en amandelen afreisde naar Shanghai, waar de show dit jaar plaatsvond. Succesvolle modellen staan niet alleen veel voor de camera, ze beroeren ook in toenemende mate de selfiemodus om hun fans in vlogs op de hoogte te stellen van hun ontbijtgewoonten.

Die alomtegenwoordigheid van de camera heeft ook negatieve gevolgen, zo bleek deze week. Op Twitter verscheen een backstagevideo waarin de modellen meezingen met Cardi B's hit Bodak Yellow. In het refrein gebruikt de rapper, een zwarte vrouw, het woord 'nigga'. De hoogblonde angels zingen de hele tekst vol overgave mee - iets wat in de VS nogal gevoelig ligt. Daar is de communis opinio: zwarte mensen mogen het woord wel gebruiken, witte niet. Iets met machtsverhoudingen. En dus werd op Twitter geroepen om het ontslag van de angels en een zorgvuldige beeldanalyse gedaan van hun monden, om na te gaan wie schuldig was en wie het woord inslikte. Niet alleen het feit dat de modellen meezongen werd bekritiseerd, maar ook de wijze waarop: zorgeloos.

[Tekst gaat verder onder de video]

Zweeds model Elsa Hosk tijdens de show. Foto afp

Och, dacht ik over dat laatste, dat kun je de angels bijna niet kwalijk nemen. Zo zijn ze geprogrammeerd. Zodra de camera aan is, wordt het hoofd in de nek gegooid, een vrolijk hupje gedaan en een eindeloze hoeveelheid luchtkusjes uitgedeeld aan de kijkers thuis. De backstagebeelden wekken de indruk dat er lijnen eenhoornpoeder worden uitgedeeld waardoor de volwassen vrouwen plotsklaps in spannende My Little Pony's veranderen.

Er is altijd veel kritiek op de jaarlijkse show van Victoria's Secret. De vrouwen zouden neergezet worden als lustobject. Dat is natuurlijk waar, maar mij heeft het nooit zo verbaasd dat vrouwen in lingerie een lustobject zijn. Laat ik het zo zeggen: er schijnt een verband te zijn tussen lust en lingerie. Problematischer is het angel-houdinkje en - dat hangt natuurlijk wel samen met het lustobjectdom - de voorstelling dat een vrouwenleven een groot pyjamafeest is waarin vriendinnen giechelend elkaars haar invlechten, gekleed in jarretels en knellende kanten strings. Ondeugend en vooral niet-bedreigend. 'Sexy illusions', heet de nieuwste push-upbeha van het merk toevallig.

Meer over