Review

Hoe komisch de verhalen ook zijn, toch vermoed je dat Al Galidi zijn éígen angsten van zich afschrijft

Mohannet was soldaat in Irak voordat hij naar Nederland vluchtte. De verteller in 'Het wonder van Amsterdam' neemt hem mee op pad. In Amsterdam toont Mohannet alleen interesse voor wapens.

Overal waar ze komen, ziet hij mogelijkheden voor een terroristische aanslag. De verteller krijgt het benauwd. 'Tussen de trams door keek ik op die zomerdag naar de hemel en ik voelde opluchting, want de hemel was te ver weg voor jihadisten om die in te laten storten.'

In zijn nieuwe verhalenbundel Duizend-en-een nachtmerries speelt Rodaan al Galidi, eveneens uit Irak naar Nederland gekomen, een pesterig en slim spel met onze westerse angsten. De personages zijn karikaturen van mensen, vaak gereduceerd tot een enkele eigenschap. Op onderkoelde toon, met humor en sarcasme, drijft Al Galidi dat tot de uiterste consequenties. De verteller in 'Esmée' is negatief ingesteld, en kan pas gelukkig zijn als hij een vrouw ontmoet die dat ook is, zodat ze de hele dag samen kunnen zeuren. Magda Huisjes in 'De gruwelijke dood' belt elke week de politie na het zien van Opsporing Verzocht: elke week herkent ze haar zwarte buurman in de gezochte misdadiger.

Vaak legt Al Galidi de tegenstrijdige verlangens naar conformiteit en eigenheid in mensen bloot. Personages zijn voortdurend op zoek naar herkenning, ook al denken ze dat ze juist voor het herkenbare wegvluchten. Het vreemde is immers beangstigend - bijna elke Arabier in deze bundel is een terrorist of heeft aanslagen meegemaakt. Een cliché natuurlijk. Maar hoe komisch de verhalen ook zijn, toch vermoed je dat Al Galidi zijn éígen angsten van zich afschrijft, zijn 1001 nachtmerries. Schrijven als een opgeluchte blik op de blauwe hemel.

Duizend-en-een nachtmerries

Fictie
Rodaan Al Galidi
Jurgen Maas;
176 pagina's; €18,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden