Hoe groot is de kans dat een tracklist op alfabetische volgorde staat?

Thom Yorke, leadzanger van Radiohead Beeld ANP

Vorige week kwam Radiohead eindelijk met een nieuw album: A Moon Shaped Pool. Op dit moment is het alleen digitaal te koop, volgende maand verschijnen de cd's en platen.

Ik kocht de digitale versie en downloadde de bestanden. Toen ik het album voor het eerst opende op mijn laptop, dacht ik dat ik een foutje had gemaakt. De nummers stonden namelijk op alfabetische volgorde: beginnend bij Burn The Witch en eindigend bij True Love Waits. Waarschijnlijk had ik de nummers per ongeluk op titel gesorteerd, dat gebeurt me wel vaker.

Ik keek in mijn download-folder om te zien wat de officiële volgorde was. Maar daar stond toch echt een één voor Burn The Witch en voor True Love Waits een elf. De volgorde van de nummers bleek daadwerkelijk alfabetisch. Het herinnerde me aan de keer dat ik een artistieke film had gedownload en moeizaam probeerde om de kleurinstellingen goed te krijgen, tot ik besefte dat de regisseur bewust een groen filter had gebruikt.

Radiohead-fans discussieerden de afgelopen week over de betekenis van die alfabetische ordening. Zanger Lucky Fonz III berekende de kans dat elf tracks op alfabetische volgorde belanden: 1 op 39.916.800. Bij het kiezen van een volgorde zijn er elf opties voor het eerste nummer, daarna nog tien voor het tweede nummer, dan negen voor het derde nummer enzovoorts tot er nog twee opties zijn voor het tiende nummer en het elfde nummer automatisch het enige overgebleven nummer wordt. Daarmee zijn er voor elf nummers 11 x 10 x 9 x 8 x 7 x 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 39.916.800 mogelijke volgordes. En slechts één daarvan is alfabetisch.

Cover van A Moon Shaped Pool Beeld .

Er zijn in de loop der jaren wereldwijd zeker vijf miljoen albums verschenen. De kans dat minstens één daarvan op alfabetische volgorde staat is pakweg 12 procent. De kans dat het toeval is dat de nummers van Radiohead zo keurig geordend zijn, lijkt me veel kleiner: Ik schat hem op 0 procent. Natúúrlijk deed de band die over elk detail nadenkt dit bewust. Maar wat zou erachter zitten?

Het antwoord daarop komt misschien wel van de Britse auteur Toby Litt. Hij schreef inmiddels dertien boeken. Het eerste heette Adventures in Capitalism, het tweede Beatniks, het derde Corpsing, begint u het patroon te zien? Zijn dertiende boek begint met de m. Zijn fans maken zich zorgen wat Litt zal doen als hij bij zijn zesentwintigste boek de letter z heeft gehad. Wat komt er daarna?

Het grappige is dat het even duurde voor mensen doorhadden wat Litt deed. Daardoor hebben zijn vertaalde boeken vaak niet de goede beginletters. Finding Myself heet in het Nederlands bijvoorbeeld Zelfbeeld. Jammer, want Litt vertelde in een interview hoe belangrijk die titels voor hem zijn: 'Als iemand alle boeken heeft en ze in de kast op een willekeurige volgorde zet, dan is dat de verkeerde volgorde.' Met zijn alfabetische titels geeft Litt aan hoe je zijn boeken moet neerzetten (en lezen).

Volgens mij is dat ook wat Radiohead wil. In dit digitale tijdperk sorteren mensen soms per ongeluk hun muziek op titel. Maar dankzij de volgorde die de band koos, horen ook zij het album precies zoals het bedoeld was. Zanger Thom Yorke zong het jaren geleden al: 'Everything in Its Right Place'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden