Column

Hoe GeenStijl een universum schiep voor seksistische 'complimentjes'

Loes Reijmer werpt in deze rubriek een blik op onlinecultuur

Het programma is niet meer dan 'prima vermaak tijdens het schijten', aldus presentator Quid. Beeld
Het programma is niet meer dan 'prima vermaak tijdens het schijten', aldus presentator Quid.Beeld

In deze ophefvolle tijden moet je een beetje selectief zijn in je verontwaardiging. Het was dan ook een meevaller dat ik na een middag kijken naar het online poep-pies-bam-boem-poes-pik-kont-tet-tiet-lach-of-ik-schiet-programma Dumpertreeten niet meteen geneigd was om 'femen' op mijn borsten te schilderen en halfnaakt een rondje door de buurt te rennen.

Onlangs verscheen de honderdste aflevering van Dumpertreeten online. Het programma, waarin de beste internetfilmpjes van GeenStijls videosite Dumpert worden besproken en beoordeeld, is een succes: gemiddeld worden de afleveringen 500 duizend keer bekeken.

Deze week vergaarde Dumpertreeten ook bekendheid buiten reaguurdersland door een column van Rosanne Hertzberger in NRC. Zij had de honderdste aflevering bekeken en concludeerde: 'Het kan zo in de tekstboeken over hoe vrouwen te objectiveren.' In Dumpertreeten worden de video's namelijk niet beoordeeld aan de hand van sterren of ballen, zoals in onze keurige kranten, maar met 'reeten', naakte vrouwenbillen. Hertzberger riep op om bedrijven die adverteren op Dumpert aan te pakken onder de hashtag #wiebetaaltdumpertreeten, want 'vrouwen vernederen is big business voor GeenStijl'.

Dat laatste is zeker waar. De site, toch al niet de fijnzinnigste, pakt vrouwen altijd net wat harder aan, als het even kan op hun seksualiteit. Sinds haar column is Hertzberger al 'Herpesberger', 'droogsloot' en 'een teerhartig viswijf' genoemd. Een gemiddeld dagje GeenStijl zou adverteerders al het schaamroze op de kaken moeten bezorgen. En daarom is het wel een beetje gek dat de ophef zich nu vooral richt op die blote billen.

Want het raten met reeten is natuurlijk ironisch - met iets te veel goede wil zou je er zelfs metakritiek op de seksistische cultuur in kunnen zien. De presentatoren van Dumpertreeten lijken ook nog eens te beschikken over zelfspot, iets wat hun boosaardige broers op de roze moedersite ontberen. Het programma is niet meer dan 'prima vermaak tijdens het schijten', aldus presentator Quid. Zijn collega Van Leeuwen wordt steevast 'ginger' genoemd. Hun reagurende fans zijn mannen op een zolderkamer 'die nog nooit een tiet hebben vastgehouden'. Het is klinkklare kleedkamerpraat.

Geregeld schuiven ook vrouwen aan om de video's mee te beoordelen. Wat er dan met die machomonocultuur gebeurt is interessant. Of nou ja, wat er níét mee gebeurt.

De vrouwen (pardon, 'lekkere wijven') haken enthousiast in op de poep-pies-bam-boem-poes-pik-kont-tet-tiet-lach-of-ik-schiet-polonaise. De lat om door te gaan voor zeikwijf ligt nogal laag en dus lijden ze collectief aan het 'cool girl'-syndroom, een fenomeen dat fenomenaal is beschreven door Gillian Flynn in haar bestseller Gone Girl.

'Het betekent dat je een briljante, geestige vrouw bent die van football, poker, gore grappen en boeren houdt', laat Flynn haar hoofdpersonage zeggen. 'Ze speelt games, drinkt goedkoop bier, houdt van trio's en anale seks. Ze vreet hotdogs en hamburgers en heeft toch maat 32, want cool girls zijn boven alles lekker. Lekker en begripvol. Cool girls worden nooit kwaad.'

En dus zeggen de Dumpertvriendinnen dingen als 'naakt wijf op een tractor, vijf reeten'. Over vrouwen die boos worden als iemand 'daar moet een piemel in' roept, zegt BNN's Gwen van Poorten: 'Wat een kútleven heb je dan? Het maakt toch geen flikker uit? Het is een soort van compliment.'

Natuurlijk zwijmelen de reaguurders op hun zolderkamer massaal weg bij zoveel machismo verpakt in een mooi vrouwenlichaam. Op hun eigen manier, zeg maar. 'Kunnen we niet een keer een gangbang regelen voor alle reaguurders samen op Gwen', oppert ene BalZakHarrie (Slecht nieuws Harrie: de cool girl bestaat niet. Vroeg of laat trekt elke vrouw, elk mens zelfs, ergens een grens.)

Het probleem ligt dan ook niet zozeer bij de blote billen als ballen. Het probleem is dat GeenStijl een universum heeft geschapen waarin dit soort teksten doorgaat voor compliment.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden