Hoe een Nederlandse kunstvervalser miljoenen verdiende

Nederlander Robert D. blijkt de spil in een omvangrijke handel in valse Giacometti's. Hij zegt meer dan 1300 beelden van de beroemde Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti te hebben vervalst. In het Duitse weekblad Der Spiegel vertelt de 54-jarige Nederlander Robert D. vanuit zijn onderduikadres in Thailand openhartig over zijn leven als vervalser. 'Voor het maken van zo'n beeldje had ik zo'n dertig tot veertig minuten nodig.'

Een Duitse politieman toont valse Giacometti's die in 2009 in een loods in Stuttgart zijn gevonden. Beeld afp
Een Duitse politieman toont valse Giacometti's die in 2009 in een loods in Stuttgart zijn gevonden.Beeld afp

In 2009 werden meer dan duizend vervalste Giacometti-sculpturen gevonden in een loods in Stuttgart. D.'s handlangers Guido S. en Lothar S. werden hiervoor al veroordeeld tot celstraffen, van respectievelijk zeven en negen jaar. De internationale opsporingsdienst Interpol zit nu ook de Nederlander op de hielen. Hij zou in totaal meer dan 3 miljoen euro hebben verdiend met zijn vervalsingen.

Windmolens
De in Arnhem geboren D. verlaat op zijn 16de het ouderlijk huis en stopt met school. Hij verdient zijn geld met schilderen van typisch Nederlandse taferelen als windmolens en de zee. Omdat geen handelaar geïnteresseerd is in zijn schilderijen, begint hij naar eigen zeggen al snel met vervalsen van werken van expressionisten als August Macke en Wassily Kandinsky, maar ook van schilderijen van Hollandse meesters als Mesdag en Weissenbruch.

Hij herinnert zich dat een handelaar vervalste werken van hem veilde bij Sotheby's en Christie's. 'Ik wist dat ik vervalsingen maakte, maar dat wisten die handelaren die de schilderijen kochten ook', zegt D.

Eind jaren tachtig ontdekt D. het bronsgieten bij een gieterij in Brummen, Gelderland. 'De sculpturen zijn gemakkelijk na te maken. Lange, dunne figuren met een kruimelige oppervlakte', aldus D. Na het gieten zette hij er een stempel op van de oorspronkelijke gieterijen van Giacometti.

Onverzadigbare afnemer
Na al wat vervalste sculpturen te hebben verkocht, ontmoet de Arnhemmer een kunsthandelaar uit Mainz. Dat is het begin van een jarenlange, goed georganiseerde zwendel. Guido S. blijkt een onverzadigbare afnemer. D. vervalst zoveel als zijn Duitse compagnon vraagt. Op parkeerplaatsen vinden de transacties plaats.

Bij een bezoekje aan de kunsthandel in Mainz leert D. de kunsthandelaar Lothar S. kennen. S., een ingenieur uit de DDR, stelt zich voor als 'Graf von Waldstein'. Hij is de partner van Guido S. en het Duitse duo is goed op elkaar ingespeeld. Guido S. is de strateeg, de graaf zorgt voor de distributie.

Om potentiële kopers over de streep te trekken, vertelt S. geïnteresseerden over zijn vriendschap met Diego Giacometti, broer van Alberto. In een zelfgeschreven boek, Diego's Wraak, staat beschreven hoe de beweerde relatie tussen de graaf en Diego tot stand kwam. Van Alberto mochten de mallen opnieuw naar de gieterij worden gebracht. Valse echtheidscertificaten maakten het verhaal af.

Grote bedragen
In Duitsland zijn gevallen bekend van rijke zakenmannen die voor grote bedragen zijn opgelicht. Een miljardair zou voor 49 valse beeldjes meer dan 35 miljoen euro hebben betaald. De Duitse vastgoedhandelaar Peter Hans Schuck betaalde voor 18 vervalsingen minstens 3,7 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden